Statistica: Rusia, lovituri mult mai DISTRUGATOARE in Siria decat ale SUA & aliatii

externe

Loviturile aeriene ruse au fost mai sangeroase pentru populatia din Siria, ucigand cel putin tot atatia civili in primele trei luni ale campaniei cat a ucis coalitia condusa de SUA intr-un an si jumatate de bombardamente in Irak si Siria, informeaza organizatia neguvernamentala Airwars, citata de Agerpres.

Potrivit Airwars, organizatie cu sediul la Londra care compileaza informatiile publice disponibile cu privire la bombardamente, loviturile aeriene ruse au ucis probabil intre ‘1.096 si 1.448 de civili’ in perioada octombrie-decembrie 2015, in 192 de bombardamente.

Prin comparatie, loviturile aeriene ale coalitiei internationale conduse de SUA au ucis, dupa toate probabilitatile, 1.044 de persoane in Irak si Siria de la inceputul campaniei sale impotriva gruparii Stat Islamic (SI), in august 2014, potrivit cifrelor acestei organizatii.

Din octombrie pana in decembrie 2015, coalitia a ucis probabil intre 178-223 de civili in Irak si Siria, de sase ori mai putini decat a ucis Rusia doar in Siria, estimeaza Airwars.

Rusia, aliat-cheie al regimului lui Bashar al-Assad, a dezmintit informatiile conform carora ar fi vizat civili si a afirmat ca a tintit doar SI si alte grupari ‘teroriste’ in opozitie fata de putere.

Insa Occidentul si militantii anti-Assad au acuzat aviatia militara rusa ca isi concentreaza bombardamentele asupra rebelilor, pe care ei ii califica drept ‘moderati’.

‘Cartiere au fost sistematic luate drept tinta in zonele rebelilor, adesea in timpul mai multor zile consecutiv’ si in total peste 1.700 de civili au fost raniti in cele 192 de bombardamente rusesti recenzate, estimeaza Airwars.

Potrivit organizatiei neguvernamentale, ‘Rusia a vizat adesea infrastructuri civile’, printre care o uzina pentru tratarea apei, brutarii, depozite de alimente si convoaie cu ajutoare.

Bombardamentele ruse au scazut substantial in intensitate dupa intrarea in vigoare a armistitiului dintre regimul Bashar al-Assad si opozitie.

Armata rusa a repatriat o parte dintre avioanele sale in Federatia Rusa, insa a lasat la fata locului unele aparate ce continua sa sustina regimul de la Damasc impotriva gruparii SI, care nu este vizata de armistitiu.

Peste 270.000 de persoane au murit de la inceputul conflictului din Siria, in 2011, si mai multe milioane au fost nevoite sa-si paraseasca locuintele.

La randul sau, coalitia condusa de SUA nu recunoaste decat 21 de victime civile in bombardamentele pe care le-a efectuat de la inceputul campaniei, insa mai multe anchete sunt pe cale sa majoreze acest bilant.

Protestele SUA si ale aliatilor lor cu privire la caracterul sangeros al atacurilor ruse ‘au fost slabite’ prin reticenta lor de a recunoaste propriile victime civile, isi exprima regretul Airwars.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Comentarii: