Statiunile de pe Costa Brava se lupta cu invazia de meduze, pe masura ce apa marii se incalzeste

pagina verde

Statiunile de pe Costa Brava, din nord-estul Spaniei, se lupta sa faca fata afluxului de meduze, deoarece cresterea temperaturii marii faciliteaza reproducerea si impinge speciile mai spre nord. In perioada mai – august, aproape 7.500 de persoane de pe coasta catalana au solicitat asistenta medicala pentru intepaturile de meduza, o crestere cu 41% fata de anul trecut. Intepaturile sunt dureroase si pot avea consecinte neplacute pentru oricine are imunitate compromisa, potrivit The Guardian.

MedusApp (meduses in spaniola), o aplicatie creata pentru a permite publicului sa inregistreze observarile si intepaturile, a raportat sute in fiecare zi in aceasta vara. Aplicatia publica o harta care este actualizata in timp real pentru a ajuta oamenii sa evite plajele cu un numar mare de meduze.

Majoritatea meduzelor de pe coasta catalana sunt soiurile relativ inofensive de ou prajit (Cotylorhiza tuberculata) si de butoi (Rhizotoma pulmo).

Cu toate acestea, doua plaje din Tarragona din sudul Cataloniei au fost inchise in iulie, dupa ce in apa a fost detectata si specia portugheza man o’war (Physalia physalis). Intepatura acestui sifonofor (din punct de vedere tehnic nu este o meduza, dar sunt strans legate) este deosebit de dureroasa.

Schimbarile climatice si cresterea temperaturii apei marii par sa fie factorii cruciali din spatele inmultirii, a declarat Macarena Marambio, cercetator la Institutul de Stiinte Marine din Barcelona, ale carei inregistrari ale activitatii meduzelor din zona dateaza de 20 de ani.

„Meduzele devin din ce in ce mai comune si isi maresc atat distributia sezoniera, cat si regionala. Marile mai calde ajuta la reproducere si, prin urmare, vedem un numar tot mai mare de meduze purpurii”, a spus Marambio, care conduce proiectul Jellyfish Alert.

„Toate cercetarile arata ca numerele sunt ciclice, iar in anumiti ani, meduzele sunt mult mai numeroase decat in altii. Cu toate acestea, ceea ce vedem in Costa Brava este ca aceste cicluri se scurteaza. Ciclul de ani cu multe meduze se scurteaza la unele specii de la opt sau 10 ani la doar doi”, a spus ea.

In timp ce Marambio spune ca elementul cheie este criza climatica, pescuitul excesiv, care reduce pradatorii, si constructia de diguri, porturi, plaje artificiale si porturi de agrement joaca, de asemenea, un rol. Acest lucru se datoreaza faptului ca activitatea umana reduce calitatea apei, iar meduzele sunt printre putinele specii care pot prospera in zone precum portul Barcelona.

Desi accentul s-a pus pe coasta catalana, deoarece exista mai multe date disponibile, au existat cresteri similare ale populatiilor de meduze si in alte parti ale Mediteranei.

Marambio a adaugat ca este imposibil de extrapolat din date daca aceasta crestere a numarului de meduze va continua sau daca este temporara.

„Ceea ce stim este ca se schimba conditiile de mediu si putem modela ceea ce credem ca se va intampla, dar nu putem sti cum se va adapta restul ecosistemului. De exemplu, ar putea aparea noi pradatori. Deocamdata, stim ca o crestere a temperaturii marii este favorabila inmultirii meduzelor, dar nu vom sti ce se va intampla daca temperaturile vor creste in continuare”, a spus Marambio.

Intre timp, probabil ca vom intalni mai multe astfel de creaturi.

„Nu exista o solutie pe termen scurt, deoarece este vorba despre clima. Va trebui sa ne obisnuim sa impartim plajele cu meduze”, a spus si Josep Maria Gili, colegul lui Marambio la institut.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: