„Statul a ramas fara bani de pensii si salarii”. Consultant fiscal, explicatii despre disperarea PSD de a inhata rezervele BNR

analize

Consultantul fiscal Gabriel Biris anunta ca statul a ramas fara bani de pensii si salarii, de la banci nu mai reuseste sa se imprumute, astfel incat acum ataca rezerva de lichiditate din Trezorerie. 

Romania se indreapta catre o criza economica generata de actualul guvern, afirma Biris pentru ziare.com.

In luna ianuarie, Ministerul de Finante a organizat sapte licitatii de titluri de stat, prin care a incercat sa se imprumute de la banci si investitori, insa la niciuna dintre ele nu a reusit sa atraga banii de care are nevoie.

La ultima licitatie, care a avut loc luni, statul a vrut sa atraga 400 de milioane de lei, dar nu a reusit sa ia nici macar un ban.  Guvernul avea nevoie de acesti bani pentru ca nu mai are cu ce sa plateasca pensiile si salariile, avertizeaza consultantul fiscal. Totodata, mai sunt si credite care se apropie de scadenta si trebuie achitate.

„Statul are nevoie de bani ca sa plateasca pensii, salarii, sa finanteze deficitul, pentru ca nu colecteaza cat cheltuieste. Mai sunt si rostogoliri de credite. Pe termen scurt, ei asa fac, pentru ca nu au bani sa le dea inapoi. Ei au nevoie de bani suplimentari”, a declarat Gabriel Biris.

Dupa ce planul de a se imprumuta la banci a esuat, ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a spus ca a dat dispozitie sa nu se mai imprumute in piata si sa se apeleze la rezerva din Trezorerie, unde exista bani suficienti pentru sase luni.

Acesti bani sunt insa destinati pentru finantarea tarii in cazuri exceptionale, iar prin decizia luata de Teodorovici a fost generata o criza economica, subliniaza Gabriel Biris.

„Tocmai a generat o criza. Eu nu cred ca banii din rezerva ajung 6 luni, s-a cam balbait Teodorovici. Cred ca sunt vreo 3 luni. Dar eu ma intreb: termina buffer-ul si raman fara bani. Si se duc la banci cu mana intinsa, in genunchi. Cat o sa coste atunci?

Care sunt riscurile? „O criza economica. Ati vazut cat au crescut costurile cu dobanzile la Ministerul Finantelor anul trecut. In momentul in care cresterea noastra economica este clar din consum, in momentul in care noi nu am investit nimic in infrastructura, in momentul in care avem si o criza uriasa cu forta de munca, care devine din ce in ce mai grava, la ce sa ne asteptam oare? Ne paste o criza”, avertizeaza Gabriel Biris.

Pana acum, programul de guvernare a fost respectat doar in ceea ce priveste maririle de salarii si pensii, Executivul sperand astfel ca oamenii vor trece mai usor peste campania anti-justitie, mai spune consultantul fiscal.

Problema este insa ca nu s-a facut nimic pe partea de investitii, iar economia merge din ce in ce mai prost. Mai rau este ca, in momentul in care statul va incerca sa se imprumute de pe pietele externe, costurile vor fi mai mari.

„Daca va uitati pe programul de guvernare celebru, pe care il vantura pe toate canalele, au facut aproape tot din ce au promis pe partea de dat. Nu au facut nimic pe partea de investitii. Pe partea de investitii nu s-a intamplat nimic, dar de dat cresteri de pensii si salarii au fost foarte buni.

Pentru ca Guvernul a continuat campania in speranta ca va cumpara bunavointa poporului ca sa tolereze ceea ce fac cu Justitia. Exact asta s-a intamplat. Iar acum ce facem? Nu mai luam bani de la banci. Si cand o sa iesim afara sa ne imprumutam, cum o sa fie? Pe pietele internationale se pot imprumuta doar in valuta, iar costurile sunt mai mari de trei ori decat pentru Polonia, de exemplu. Pentru ca ei au o economie functionala, ei au rating BB+, noi suntem aproape de junk”, afirma Gabriel Biris.

Practic, atrage atentia consultantul fiscal, Guvernul a calcat totul in picioare, ataca intreaga economie si duce un razboi impotriva Romaniei.

„Au calcat totul in picioare. Uitati-va si la celelalte masuri din ordonanta 114. Este un atac foarte coerent impotriva economiei romanesti. Au lovit in productia de gaz. Intai in cea offshore. Noi stam si ne certam pe gazul de pe fundul Marii Negre, pentru care ca sa il scoata cineva trebuie sa bage miliarde de lei in investitii, pe care nu le baga pentru ca ne-am calcat in picioare clauza de stabilitate.

Am nenorocit si productia locala, pentru ca am pus pret maxim, dar am pus la producatori, nu la traderi, ca smecherii lor sa poata lua ieftin de la Romgaz si sa vanda scump pe piata, pentru ca gazul rusesc e mai scump. Au lovit in tot lantul de electricitate. Ii vor pune pe cei care nu au resurse in faliment, o sa ramana cativa mari, va creste pretul si mai mult. Au lovit bancile, au lovit bursa, lovesc bugetul. Este un razboi impotriva Romaniei”, conchide Gabriel Biris.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: