Statul ia in calcul taxarea tuturor retragerilor de bani si a platilor facute cu cardul de romani, dar in continuare refuza sa se atinga de pensiile speciale

news

taxa universala, tranzactii, card

Pe masura ce discutiile dintre „specialistii” partidelor care cocheteaza cu intrarea la guvernare se intetesc, ia amploare o idee cel putin discutabila: taxarea fiecarei plati facute cu cardul, indiferent ca este vorba de cumparaturi online, transferuri bancare sau plati intre firme.

Asa-numita „taxa universala” pe tranzactii financiare se numara printre masurile luate in calcul pentru reducerea deficitului bugetar, anunta Observator News. Taxa ar fi aplicata la fiecare miscare financiara: transfer bancar, plata cu cardul, retragere de la ATM, dar si tranzactii cripto.

Cei implicati in negocierile pentru reducerea deficitului au propus o cota intre 0,1 si 0,3%. Bancile si operatorii de plati ar functiona ca agenti de colectare. Iar taxa ar fi retinuta la sursa, ca un comision.

De exemplu, la o cota de 0,2% daca trimitem 1.000 lei prin transfer bancar, ni se va retine automat o taxa de 2 lei. In cazul in care cumparam ceva de la magazin sau online si achitam 500 lei cu cardul vom plati o taxa de 1 leu. Daca scoatem de la bancomat 2.000 lei, taxa va fi de 4 lei. Cand cumperam sau vindem criptomonede, la o suma de 10.000 lei, taxa perceputa va fi de 20 lei.

Romanii fac tranzactii de 25.000 de miliarde de lei pe an. La o rata de 0,2%, s-ar colecta 50 de miliarde de lei, echivalentul a aproximativ 4% din PIB. Sistemul ar putea fi operational pana in 2026. Masura urmeaza sa fie discutata luni, la negocierile politice. In continuare insa, reprezentantii partidelor refuza sa ia in calcul eliminarea sau macar reducerea pensiilor speciale, care, potrivit proiectiilor BNR vor reprezenta in curand 1,5 din PIB-ul Romaniei.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: