externe

„Statul paralel” in Japonia. Dupa ce a scapat de procurori, fostul premier isi cere scuze ca a finantat receptii politice din bani publici

Fostul premier japonez Shinzo Abe a prezentat vineri scuze in fata legislativului in legatura cu finantarile controversate ale unor receptii organizate pentru sustinatorii sai, relateaza AFP si Kyodo, citate de Agerpres.

„Chiar daca procedurile contabile s-au desfasurat fara stirea mea, ma simt responsabil moral pentru cele intamplate. Regret sincer si imi cer scuze colegilor mei” din parlament, a declarat el in Camera reprezentantilor.

Joi, procurorii niponi au anuntat ca au decis sa nu-l puna sub acuzare pe fostul premier, care a demisionat in septembrie din motive de sanatate, dupa ce a doborat recorduri de longevitate (aproape noua ani in doua mandate) ca prim-ministru al Japoniei. Procuratura a cerut in schimb amendarea unuia dintre secretarii lui Abe, Hiroyuki Haikawa, pentru ca nu a contabilizat in mod adecvat respectivele cheltuieli.

La originea controversei s-au aflat receptiile organizate de grupul politic care il sustinea pe Abe cu ocazia sarbatorii Ciresilor in floare, patronata in fiecare primavara de guvern. Potrivit legislatiei nipone, cheltuielile facute cu diverse evenimente politice trebuie declarate, ceea ce biroul lui Abe a omis sa faca.

Biroul fostului premier ar fi cheltuit astfel peste 8 milioane de yeni (63.000 de euro) pe respectivele receptii intr-o perioada de cinci ani, pana in 2019, au relatat media nipone.

Si actualul premier Yoshihide Suga (Partidul Liberal Democrat), care a fost mult timp mana dreapta a lui Abe, a prezentat scuze pentru declaratii eronate in legatura cu aceste plati, in conditiile in care scandalul vine intr-un moment foarte prost pentru guvernul nipon, a carui popularitate a fost serios afectata de gestionarea celui de-al „treilea val” de coronavirus.

Guvernul precedent al lui Abe a fost acuzat intre altele ca la controversatele receptii a fost invitat inclusiv un membru al mafiei japoneze yakuza.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24
Tags: Shinzo Abe

Recent Posts

Italia: Politia a saltat peste 100 de mafioti din clanul ‘Ndrangheta. Germania serveste drept centru de spalare a banilor pentru ‘Ndrangheta

Politia italiana a retinut marti, in orasul Cosenza din Calabria, 109 presupusi membri ai mafiei…

4 minute ago

Volodimir Zelenski si-a anulat vizita in Spania din cauza situatiei tot mai dificile de pe frontul din estul Ucrainei

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski si-a anulat vizita in Spania, din cauza situatiei dificile de pe…

15 minute ago

Strigator la cer: Eurovision a amendat delegatia ucraineana pentru ca a purtat tricouri prin care solicita eliberarea luptatorilor de la Azovstal luati prizonieri de rusi

Organizatorii concursului Eurovision au amendat delegatia ucraineana pentru ca a purtat tricouri imprimate cu logo-ul…

45 de minute ago

O familie unita: un sibian candideaza la Consiliul Local impreuna cu fratele, mama si bunica lui

Ioan Stefan Zara, candidatul la functia de primar al municipiului Sibiu din partea Partidului Ecologist…

O oră ago

Si Piedone are o „matusa Tamara”: primarul isi ascunde cele sapte vile de lux din Bragadiru pe numele unei batrane de 87 de ani, cu pensia de 2.000 de lei – VIDEO

O investigatie jurnalistica a scos la iveala o veritabila caracatita imobiliara aflata in spatele actualului…

2 ore ago

Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a prezentat primul sau portret oficial de la incoronare

Regele Marii Britanii, Charles al III-lea, a prezentat oficial primul sau portret finalizat de la…

2 ore ago