„Statul paralel” nu se astampara. Inca un fost presedinte de tara ar putea fi arestat pentru o spaga de milioane de dolari

politica

Un tribunal sud-coreean a emis joi un mandat de arestare impotriva fostului presedinte Lee Myung-bak, la cateva zile dupa un interogatoriu maraton condus de procurori pentru acuzatii de coruptie, transmite AFP, citand agentia Yonhap.

Lee Myung-bak, in varsta de 76 de ani, presedinte intre 2008 si 2013, este acuzat ca a primit mita mai multe milioane de dolari. Procurorii au cerut arestarea sa din cauza riscului ca fostul presedinte sa distruga probe.

Potrivit agentiei Yonhap, el risca o pedeapsa de pana la 45 de ani de inchisoare.

Fostul sef de stat este acuzat ca a primit mita din partea Samsung in 2009 pentru gratierea presedintelui grupului, Lee Kun-hee, condamnat pentru evaziune fiscala, dar si ca a acceptat milioane de dolari pentru a-l ajuta pe fostul CEO al unui grup bancar public sa obtina acest post.

Lee, om de afaceri devenit politician conservator, mai este acuzat ca a primit 100.000 de dolari din fonduri ale serviciilor secrete din tara sa si ca a deturnat milioane de dolari ale unei firme de componente de automobile, al carei proprietar era prin interpusi.

Lee Myung-bak a negat cea mai mare parte a acuzatiilor, sustinand ca ancheta este o ”razbunare politica” din partea rivalilor sai.

Toti cei patru presedinti sud-coreeni inca in viata au fost urmariti penal, inculpati sau condamnati pentru infractiuni penale.

Fosta presedinta Park Geun-Hye, destituita in martie 2017, se afla in inchisoare, in urma unei condamnari pentru coruptie. Impotriva sa au fost ceruti 30 de ani de detentie.

Chun Doo-hwan si Roh Tae-woo, doi fosti generali, presedinti in anii 1980-1990, au executat pedepse cu inchisoare in anii 1990 pentru coruptie si tradare. Ei au fost insa gratiati dupa doi ani de detentie.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: