Statul roman, invins de familia unui copil bolnav de o maladie oculara rara: Ministerul Sanatatii a fost obligat sa compenseze un medicament necesar tratamentului

news

Sibiu, medicament, scump, statul roman, judecata, medicament, atrofie oculara, Raxone

Parintii unui copil din Sibiu, diagnosticat cu o problema grava de sanatate la nivelul ochilor au fost nevoiti sa se adreseze instantelor de judecata pentru a avea dreptul la tratament. Procesul s-a desfasurat pe rolul Curtii de Apel Alba Iulia, unde familia de sibieni s-a judecat cu Ministerul Sanatatii si Agentia pentru reglementarea Medicamentelor.

Potrivit cotidianului local Alba24, parintii au solicitat dreptul la tratament cu un medicament extrem de scump, dar care nu este compensat de statul roman, decat pentru o serie de boli, dar nu si pentru a copilului. Acesta sufera de atrofie optica prin varianta patogena in status heterozigo, iar pentru tratament medicul i-a prescris un medicament scump.

Este vorba despre medicamentul Raxone. Un flacon de Raxone costa peste 20.000 de lei.

”Prescriptia medicamentului este in regim „off label” deoarece indicatia terapeutica ,,on label” este pentru tratamentul tulburarilor de vedere la pacientii adolescenti si adulti cu neuropatie optica ereditar”, se arata in motivarea judecatorilor.

Altfel spus, medicamentul poate fi compensat doar pentru o serie de afectini, dar nu si pentru atrofie optica prin varianta patogena in status heterozigo.

Parintii au cerut ca medicamentul sa fie compensat si pentru afectiuea de care sufera copilul lor.

Curtea de Apel Alba Iulia a admis cererea parintilor: „Sub aspectul aparentei dreptului, tinand cont de circumstantele concrete ale cazului, mai exact de gravitatea bolii, stadiul avansat in care se afla si costul foarte ridicat al tratamentului, retine ca, in esenta, dreptul invocat de aceasta il constituie dreptul la viata, drept care nu se poate realiza si conserva in concret decat prin urmarea tratamentului prescris.

O solutie contrara ar constitui o lezare grava a dreptului la viata si sanatate, imposibil de acceptat intr-o societate ce se pretinde protectoare a unor drepturi si libertati fundamentale” au decis magistratii.

Acestia au obligat Statul Roman sa asigure dreptul la tratament pe baza de prescriptie medicala, in regim de compensare 100%, fara contributie personala, medicamentul Ibedona tanarului, decizia fiind executorie.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: