Stelian Ion a pus la punct Gruparea Savonea in sedinta CSM: „Solicit apararea independentei sistemul judiciar legat de perceptia din spatiul public privind lipsa unei anchete efective in dosarul 10 August”

politica

Ministrul Justitiei, Stelian Ion, a solicitat, joi, Consiliului Superior al Magistraturii sa ia o pozitie privind apararea independentei sistemului judiciar in legatura cu suspiciunile aparute in perceptia publica conform carora a lipsit o ancheta efectiva in dosarul „10 august”.

„Am o solicitare de aparare a independentei, libertatii, impartialitati sistemului judiciar in ansamblul sau legat de o perceptie care se contureaza in spatiul public vizand suspiciuni de lipsa unei anchete efective, astfel cum a fost definita prin jurisprudenta CEDO in dosarul generic denumit ’10 august’. Cred ca este foarte important ca sistemul judiciar sa aiba un raspuns la aceste discutii din spatiul public si sa aiba o reactie, bineinteles dupa o analiza foarte atenta, pentru ca o astfel de perceptie poate afecta reputatia intregului sistem judiciar in ansamblul sau si nu este corect si nu este de dorit sa se intample acest lucru”, a declarat Stelian Ion in cadrul sedintei de plen a CSM, informeaza Agerpres.

El a adaugat ca lumea asteapta un raspuns din partea sistemului judiciar.

„Nu ma gasesc aici pentru a critica o anumita solutie, nu voi face aste lucru. Repet, este rolul CSM si, eventual, al Inspectiei Judiciare sa faca anumite verificari, daca veti aprecia si dumneavoastra acest lucru. Sunt chestiuni legate in principal de dreptul la aparare din perspectiva persoanelor vatamate, audierea acestora. Trebuie sa se faca verificari sub acest aspect”, a spus ministrul Justitiei.

CSM a respins insa solictarea lui Stelian Ion cu majoritate de voturi.

Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a condamnat, miercuri, „derapajele” de limbaj din spatiul public in urma deciziei Tribunalului Bucuresti prin care s-a respins solicitarea DIICOT de redeschidere a anchetei impotriva fostilor sefi ai Jandarmeriei in dosarul „10 august”, apreciind ca afirmatiile acestea reprezinta „un veritabil atac la adresa independentei judecatorului”.

Citeste si: Gruparea Savonea din CSM, reactie violenta la adresa USRPLUS in cazul 10 August: „A fost depasita orice limita admisibila a libertatii de exprimare”

Mai mult despre:

Comentarii: