Stelian Ion anunta schimbari majore la CCR si Avocatul Poporului. Ar putea fi eliminata si imunitatea parlamentarilor

politica

Ministrul Justitiei, Stelian Ion,  a declarat miercuri ca ar fi oportuna schimbarea modalitatii de numire a judecatorilor la Curtea Constitutionala, lucru care poate fi facut prin reviziurea Legii fundamentale. Ministrul Justitiei a adaugat ca ar trebui schimbat si modalitatea numirii Avocatului Poporului si la Curtea de Conturi, precum si renuntarea la anumite imunitati ale parlamentarilor si limitarea numarului de mandate pentru alesii locali.

„Constitutia se poate schimba cu o larga majoritate. Modificarea modalitatii de numire a judecatorilor la Curtea Constitutionala nu poate fi facuta decat prin revizuirea Constitutiei si atunci este foarte important sa incepem discutiile pe aceasta noua modalitate de numirea a judecatorilor la CCR. O modificare ar fi foarte buna in sensul recuperarii prestigiului pe care Curtea l-a avut odinioara si incet-incet a inceput sa si-l piarda. Cred ca ar fi benefica pentru CCR. Nu sunt absolut deloc de acord cu desfiintarea Curtii Constitutionale, vazand faptul ca democratii la care ne raportam cu incredere si cu admiratie, sa spun asa, au asemenea Curti Constitutionale”, a declarat Stelian Ion, intrebat daca este necesara modificarea Constitutiei.

Ministrul a vorbit si despre alte modificari ale Legii fundamentale.

„La Avocatul Poporului modalitatea de numire la fel. De asemenea, Curtea de Conturi ar trebui, tot la modalitatea de numire, gasita o alta majoritate macar in Parlament. Sunt multe institutii. Pe imunitatile politicienilor, imunitatile parlamentare in afara de imunitatile legate de votul exprimat si de opiniile politice exprimate, eu cred ca ce s-a intamplat in ultimii ani a fost graitor. Multi oameni certati cu legea s-au ascuns in spatele acestei imunitati si s-ar putea renunta. Limitarea numarului de mandate pentru alesii locali. Sunt multe chestii discutate, dar in programul de guvernare nu le-am trecut pe toate pentru ca ar fi necesitat o negociere mai indelungata intre parteneri”, a completat Ion, citat de news.ro.

Mai mult despre: ,

Comentarii: