Stelian Ion desfiinteaza „legile justitiei” ale lui Predoiu: „Sunt mai proaste legile decat cele din comisia ‘Iordache’ in 2018”

politica

Deputatul USR Stelian Ion a declarat miercuri ca proiectele legilor justitiei elaborate de ministrul Catalin Predoiu „duc Romania inapoi, chiar in perioada de preaderare la Uniunea Europeana”.

„Astazi (miercuri – n.r.) incep lucrarile comisiei speciale, comisia ‘Iordache 2’, am numit-o noi. Avem in discutie legile justitiei trimise de Catalin Predoiu. Sunt niste legi care ne duc inapoi, chiar in perioada de preaderare a Romaniei la Uniunea Europeana. Din multe puncte de vedere sunt mai proaste legile decat varianta iesita din comisia ‘Iordache’ in 2018. Putem concluziona, citind toate aceste proiecte de lege, ca ce nu a reusit in 2018 Liviu Dragnea reuseste, se pare, Klaus Iohannis prin aceste proiecte”, a spus Stelian Ion, la Palatul Parlamentului.

El a adaugat ca USR a depus o serie de amendamente pe chestiunile esentiale care vizeaza aceste legi.

„In primul rand, am depus amendamente prin care dorim sa inlaturam posibilitatea unor influente politice in anchetele penale, inclusiv pentru cercetarea faptelor de coruptie. Vizam procedura de numire de rang inalt, incat nu doar factorul politic sa conteze in aceasta ecuatie, ci sa existe si un element exterior factorului politic, un aviz conform al Sectiei pentru procurori din CSM care sa fie luat in calcul de catre decidenti. Pe aceasta chestiune vizam intarirea Politiei judiciare si punerea ei in subordinea parchetelor, nu asa cum a procedat Catalin Predoiu, prin eliminarea textelor referitoare la Politia judiciara. Procurorii fara politisti de Politie judiciara nu isi pot face treaba si lucrul acesta este stiut”, a afirmat deputatul USR, citat de Agerpres.

Stelian Ion a spus ca proiectele dau „putere discretionara” procurorului general si procurorilor sefi DNA si DIICOT.

„Prin amendamentele pe care le propunem vom incerca sa eliminam posibilitatea pentru procurorul general si pentru procurorii sefi DNA si DIICOT de a infirma toate actele, toate masurile si solutiile procurorilor din subordine.

(…) Vom incerca prin amendamentele noastre sa luam din mana procurorului general posiblitatea de a trimite in actiune disciplinara pe orice procuror din subordine si de a hotari discretionar cu privire la orice delegare, detasare. Mai vizam prin amendamentele noastre si o promovare meritocratica in magistratura, pentru judecatori la instantele superioare, pentru procurori – la fel, la parchetele superioare. Proiectele lui Catalin Predoiu, girate de presedintele Iohannis, nu fac altceva decat sa elimine acest criteriu meritocratic. Pana si la Inalta Curte s-a ajuns sa nu se mai sustina un concurs de verificare a cunostintelor si judecatorii sa nu mai fie evaluati periodic”, a concluzionat deputatul USR.

Comisia parlamentara speciala pentru legile justitiei se reuneste in sedinta miercuri pentru dezbaterile pe articole.

Mai mult despre:

Comentarii: