Stelian Ion, mesaj dur privind Legile justitiei: „Predoiu a batut palma cu pesedistii si cu gruparea nociva din CSM. A intors spatele partii din magistratura care a luat pozitie anii trecuti impotriva derapajelor legislative”

politica

Deputatul USR Stelian Ion a criticat proiectele de legi ale Justitiei care se afla miercuri pe masa Guvernului, sustinand ca acestea „intaresc” influenta politicului si consolideaza „puterea retelei antireformiste” din magistratura.

„Catalin Predoiu a legat piatra de gatul Justitiei independente, iar coalitia PSD-PNL-UDMR se pregateste sa o arunce in apa. Astazi se pare ca vor fi aprobate legile Justitiei de catre Guvernul condus de un plagiator, din care face parte si artizanul OUG 13. Apoi, vor fi trimise in Parlament pentru dezbatere si adoptare. Dupa macelarirea acestor legi in epoca Dragnea, ele trebuiau in primul rand corectate si, in plus, modernizate. Modificarea acestor legi este un jalon din PNRR si ar trebui sa intre in vigoare pana in iulie 2023. Problema este ca, in loc sa fie corectate si modernizate, aceste legi in varianta Predoiu nu fac altceva decat sa intareasca influenta politicului asupra Justitiei si sa consolideze puterea retelei antireformiste create chiar in interiorul magistraturii”, a scris, pe Facebook, fostul ministru al Justitiei.

El a adaugat ca, in cadrul dezbaterilor din Parlament, USR va folosi toate caile legale si politice pentru „a diminua impactul negativ” al acestor legi asupra Justitiei.

„I-au trebuit lui Predoiu 9 luni de zile de cand a revenit la conducerea Ministerului Justitiei pentru a ‘definitiva’ niste proiecte care erau deja redactate, discutate, dezbatute. Inca noua luni pentru a pune pe butuci niste reforme si pentru a preda justitia Sistemului cu epoleti si ferocei grupari retrograde din CSM. Cu astfel de modificari aduse legilor Justitiei nu exista nicio sansa sa se ridice MCV pe merit”, a sustinut deputatul.

Potrivit lui Stelian Ion, Catalin Predoiu ar fi „batut palma cu pesedistii si cu gruparea nociva” din CSM si „a intors spatele” partii din magistratura care a luat pozitie anii trecuti impotriva „derapajelor legislative”.

Sectia pentru investigarea infractiunilor din Justitie (SIIJ) nu a fost desfiintata, iar „reteaua pe care a inventat-o si care a preluat rolul SIIJ” va exista si dupa adoptarea acestor legi, a transmis fostul ministru.

„Interesul lui Iohannis in numirea procurorilor este pastrat intact, in ciuda recomandarilor GRECO si a recomandarilor din cadrul MCV. Acesta a fost unul dintre principalele motive de enervare a lui Iohannis anul trecut: cum sa mai existe o entitate care sa se interpuna in procesul de desemnare a procurorilor de rang inalt initiat de ministrul Justitiei si finalizat de presedinte? Ca atare, si pe viitor avizele sectiei pentru procurori din cadrul CSM vor fi consultative, adica numai bune de ignorat de un presedinte precum Iohannis. (…) Daca ai toate parghiile de numire a procurorilor-sefi DNA, DIICOT, a procurorului general, ai mai multe sanse sa pui pe acele functii oameni receptivi la semnalele politice. Nu inseamna ca vei reusi intotdeauna sa ai aceasta influenta, dar iti creezi toate premisele in acest sens”, a completat parlamentarul USR, citat de Agerpres.

El a mai sustinut ca posibilitatea ca procurorul general si procurorii-sefi DNA si DIICOT sa infirme solutiile tuturor procurorilor din subordine este „cel putin discutabila”, avand in vedere mentinerea modalitatii de numire a acestor procurori de rang inalt printr-un mecanism „eminamente politic”.

In opinia sa, Inspectia Judiciara, „care a facut ravagii in ultima vreme printre magistratii critici cu modificarile facute in epoca Dragnea”, va continua „nestingherita opera cu aceiasi oameni recrutati de Netejoru”.

Conform lui Stelian Ion, CSM nu va avea parte de reforma care ar fi putut scoate sistemul judiciar din zona „gri”. Reforma alegerii si revocarii membrilor CSM era „esentiala” si trebuie asigurat un scrutin universal prin acordarea posibilitatii tuturor magistratilor de a-si alege reprezentantii in CSM pe toate nivelurile, a explicat el.

„Noile privilegii acordate membrilor CSM, care pot opta dupa incetarea calitatii de membru CSM fie sa intre in avocatura, fie sa ajunga notar, fara sa mai dea examene, arata mai degraba ca o promisiune de plata pentru servicii viitoare”, a mai transmis fostul ministru al Justitiei.

Totodata, in opinia sa, concursurile de promovare la Inalta Curte de Casatie si Justitie, precum si la Curtile de apel si Tribunale „vor fi controlate” de Sectia pentru judecatori a CSM.

„Este diminuat rolul Institutul National al Magistraturii si intarit rolul presedintelui ICCJ in cadrul procedurilor de promovare. Pe viitor, vicepresedintii instantelor nu vor mai fi numiti prin concurs, ci vor fi propusi de presedintii instantelor si numiti de Sectia pentru judecatori a CSM. Se creeaza prin acest gen de reglementari un sistem piramidal de putere foarte nociv pentru independenta Justitiei”, a afirmat Stelian Ion.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: