Stelian Ion nu s-a lasat. Miercuri noapte, ministerul a facut publica lista cu propunerile de procurori sefi. Ion acuza presiuni asupra sa

politica

Ministrul Justitiei, Stelian Ion, a afirmat, joi, ca a primit semnale cum ca „nu este in regula” ca el sa coordoneze procedura de selectare a candidatilor pentru aceste functii de procuror de rang inalt, ci ar trebui facuta de altcineva, „pentru a avea un deznodamant dinainte stiut”.

„Am inceput procedura de selectare a candidatilor pentru aceste functii de procuror de rang inalt. In primul rand, este functia vacanta de mai mult timp de procuror sef DIICOT, sunt si alte functii – sef de sectie la DIICOT, sefi de sectii la DNA, foarte importante.

Am primit mai multe semnale de-a lungul timpului cum ca nu e in regula ca un ministru USR sau eu in special as putea coordona aceasta activitate si ca nu ar trebui sa o fac eu, ar trebui sa o faca altcineva, pentru a avea un deznodamant dinainte stiut. Au fost semnale foarte clare in acest sens. Nu am spus lucrurile acestea raspicat, dar daca lucrurile se desfasoara intr-o anumita cronologie si se confirma toate aceste lucruri, concluziile le putem trage”, a declarat Stelian Ion, la Ministerul Justitiei.

El a adaugat ca procedura de selectie ar trebui sa fie una transparenta si in care institutiile sa dialogheze.

„Este mai degraba vorba nu despre un partid anume, este vorba despre maniera in care se discuta. Eu vad aceasta procedura ca una care trebuie sa fie transparenta, una in care trebuie sa colaboreze institutiile, sa dialogheze, pe cat le permite atributia legala, si la finalul procedurii sa fie niste propuneri care sa fie si acceptate de presedinte, care este cel care are ultimul cuvant, sa aiba si girul Sectiei pentru procurori”, a spus ministrul Justitiei.

Stelian Ion le-a transmis magistratilor sa nu accepte niciodata „semnale politice de niciun fel in activitatea pe care o desfasoara”.

„Mesajul meu pentru procurori este acela sa fie increzatori in activitatea lor, in fortele proprii, sa nu accepte niciodata semnale politice de niciun fel in activitatea pe care o desfasoara. Noi, politicienii, suntem datori sa le oferim tot sprijinul magistratilor, nu doar procurorilor ci si judecatorilor, sa le oferim ce au nevoie din punct de vedere logistic pentru a-si desfasura activitatea in conditii de independenta, impartialitate. De aceea este foarte important ca la rectificarea bugetara, oricine ar fi ministru, sa se aloce supele pe care le-am solicitat”, a afirmat ministrul.

Ministerul Justitiei a facut publica miercuri noapte lista cu candidatii care si-au depus dosarele pentru ocuparea unor functii de conducere in DIICOT, DNA si Parchetul General. Concursul a fost lansat de Stelian Ion in august si urma sa se incheie pe 15 septembrie, insa dupa demiterea klui Stelian Ion procedura fie va fi continuata de viitorul ministru, fie va fi stopata.

Lista procurorilor inscrisi in concurs:

Daniel Horodniceanu, fost sef al DIICOT intre 2015 si 2018, s-a inscris pentru un nou mandat de 3 ani la conducerea parchetului anti-crima organizata.

Ioana Albani s-a inscris si pentru postul de sef al DIICOT si pentru cel de adjunct. Ea a fost sefa Serviciului de prevenire si combatere a criminalitatii informatice din DIICOT. A fost decorata de fostul sef FBI, James Comey, cel demis de presedintele SUA, Donald Trump, la inceputul mandatului. Este un procuror cu mare experienta, co dosare grele rezolvate, iar in 2011 a castigat premiul de Procurorul anului de la Asociatia Internationala a procurorilor, precizeaza G4 Media.

Tot pentru sefia DIICOT s-a inscris si actuala sefa interimara a parchetului anti-crima organizata, Oana Patu. Ea a fost numita adjunct al sefului DIICOT anul trecut si a preluat sefia interimara dupa ce Giorgiana Hosu si-a dat demisia in urma condamnarii sotului ei pentru coruptie. Oana Patu a infirmat partial clasarea dosarului filajului la magistrati si jurnalisti, decizie confirmata de instanta.

Pentru postul de adjunct al sefului DNA s-a inscris actualul interimar in aceasta pozitie, Codrin Gavra. Este procurorul care a instrumentat dosarul unor deputati PSD din Arad implicati in presupusele acte de coruptie de la Politia de frontiera din Arad.

Pentru sefia Sectiei a I-a de combatere a coruptiei din DNA s-a inscris procurorul Ioan Amariei, actual sef al Serviciului tehnic din DNA. El a instrumentat dosarele Vanghelie si Ontanu, soldate cu condamnari. Vanghelie a primit 11 ani si 8 luni de detentie, insa decizia nu e definitiva, iar Ontanu a primit 3 ani cu suspendare. Amariei a facut si dosarul Duicu in care fostul baron PSD a primit un an si jumatate de inchisoare cu suspendare.

La Sectia a II-a de combatere a infractiunilor conexe coruptiei s-a inscris un veteran, procurorul Paul Dumitriu. El are cateva „scalpuri la cingatoare” (o expresie plastica lansata de fostul presedinte Traian Basescu). Dumitriu a obtinut condamnarea fostului ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu (PNL), la 5 ani de detentie si a magnatului Ioan Niculae si a fostului baron PSD, Gheorghe Bunea Stancu, la cate 3 ani de inchisoare cu executare in dosarul „Mita la PSD”. Dumitriu a instrumentat si un al doilea dosar pe numele lui Ioan Niculae, in care acesta a primit 5 ani de inchisoare.

Paul Dumitriu a instrumentat si dosarul fostului deputat PDL, Dan Pasat, si al fostului senator PSD, Marius Ovidiu Mihaila, ambele cu avize de ridicare a imunitatii parlamentare pentru arestare si soldate cu condamnari cu executare.

Un alt caz instrumentat de Paul Dumitru este dosarul CNA, cu verdict de condamnare in prima instanta: Viorel Hrebenciuc – 3 ani de inchisoare, iar fosta sefa a CNA, Laura Georgescu – 4 ani si 4 luni cu executare.

Procurorul Dumitriu este si unul dintre procurorii DNA care au anchetat dosarul Ordonantei 13, caz clasat ca urmare a interventiei CCR. Dumitriu are insa si rateuri. Este unul dintre procurorii care au clasat initial dosarul Tel Drum privindu-l pe Liviu Dragnea.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: