Stelian Tanase arata care sunt „tintele” Gruparii Dragnea pentru 2019: „2018 a fost doar inceputul”

analize

Scriitorul Stelian Tanase afirma intr-o analiza publicata pe blogul sau anul 2018 a marcat inceputul „sacrificarii Romaniei” in favoarea intereselor gruparii aflate la Putere. Gruparea Dragnea duce „tara spre Moscova si Ankara. Asta au inteles ei din lectia istoriei. Ca sa ai putere trebuie sa abuzezi de ea”, a scris Tanase.

„Intrebat ieri de un jurnalist care a fost trasatura anului 2018 i-am spus – schimbarea paradigmei politice. S-a trecut la schimbarea orientarii Romaniei, dupa 30 de ani. Anul 2018 care abia s-a incheiat a fost in acest sens unul cit se poate de prost. El trebuia sa fie marcat de Centenar, dar a fost marcat de scandalurile nesfirsite generate de presiunea guvernantilor asupra justitiei – de a da legi cu dedicatie menite sa ii scape de puscarie. Este vorba despre un grup social care de 30 de ani nu face decit sa se dedea la rapt la scara mare. Averile acumulate pe linga lege, contrar legii, prin fara-de-lege, isi cauta o protectie intr-un pachet de pretinse reforme, care trebuie sa puna la adapost cariere, averi, reputatii, interese mari. Pentru a obtine acest efect extrem de nociv, cei care detin puterea au trecut la un asalt fara precedent impotriva Constitutiei si a regimului democratic. Observ in treacat ca institutiile respective s-au aratat slabe si au fost date peste cap.

Dincolo de zgomotul de fond, ce a fost extrem de rau a fost virajul pe care Romania il face din 2018 spre Est. Spre Putin si Erdogan. Doua sunt tintele 1/ justitia (statul de drept, separatia puterilor in stat etc) si 2/ economia (masurile populiste din acest an lovesc economia de piata, sectorul privat mai ales). Pina in 2016 Romania a fost una dintre tarile cele mai sigure in ce priveste valorile europene. Populatia cea mai dornica sa faca parte din UE a fost cea romaneasca. De ce? Pentru ca cei mai multi au vazut in UE singura sansa sa facem pasul in secolul XXl. Saracia cronica, subdezvoltarea, lipsa de resurse, au facut ca multi dintre romani sa inteleaga apartenenta la UE drept motorul care poate da viteza proceselor democratice si modernizarii. Adeziunea la UE a fost o incercare de updatare a Romaniei la ce se petrece pretutindeni in Europa. Odata cu guvernarea PSD&ALDE Romania este impinsa in directia opusa. Spre Est nu spre Vest, Orientul nu Occidentul. Se descopera iar – ca Sadoveanu in octombrie 1944 in Jurnalul de dimineata – ca „lumina vine de la rasarit”.

O cauza ar fi ca democratia romaneasca si-a cam atins limitele. Ea nu are azi o baza sociala suficient de solida pentru a persevera, pentru a adinci transparenta, modul de a lua decizii. Se pare ca nu dorim sa avem o societate mai democratica si mai deschisa decit avem azi. Aceasta limita se vede in ce fac azi guvernantii. Semnalele pe care ei le primesc „de jos” sunt ca societatea a obosit, nu mai e capabila sa accepte noi reforme, si mai radicale. O alta reactie la aceasta blocare a societatii este parasirea in masa a tarii. 4,5 milioane de romani si-au pierdut speranta intr-o societate romaneasca prospera si democratica (ele nu merg decit impreuna) si prefera sa se salveze individual, emigrind. Efectul negativ este ca astfel presiunea societatii asupra clasei politice a scazut simtitor in ultimii ani. Masa critica nu o mai formeaza azi cei care doresc libertati, initiativa, cei care privesc spre viitor si spre Occident. Masa critica o formeaza azi cei care vor un regim autoritar, mai putina democratie, mai multa siguranta, ajutoare sociale si un stat puternic care le da – mult/putin, dar le da.

Asa se face ca Nicolae Ceausescu a ajuns in sondaje la 30 de ani de la executie la cote de popularitate foarte sus, si ca azi ar cistiga alegerile daca ar putea candida. Dragnea&Co (care folosesc masiv din tehnicile de manipulare ale dictatorului) preiau acest mesaj si duc tara spre Moscova si Ankara. Asta au inteles ei din lectia istoriei. Ca sa ai putere trebuie sa abuzezi de ea. Au inteles acel lucru care pare sa ii salveze pe ei, nu si tara. Romania este pe cale de a fi sacrificata acestor interese”, a scris Tanase pe stelian-tanase.ro.

Comentarii: