Stenograme: Tariceanu, „Inaltimea Sa” intr-un dosar de CORUPTIE din Prahova

news

Presedintele companiei Romair Consulting, Gheorghe Boeru, retinut de procurorii DNA Ploiesti pentru dare de mita, cumparare de influenta si evaziune fiscala, era perceput ca „trimisul special” al lui Calin Popescu Tariceanu in Prahova, potrivit informatiilor care apar in documentele din dosar.

La randul sau, directorul general al SC Hidro Prahova si fost vicepresedinte al Consiliului Judetean (CJ) Prahova, Adrian Semcu, retinut de asemenea in dosar, ar fi fost „prieten bun” cu Tariceanu.

„Boeru Gheorghe este trimisul special al lui Calin Popescu Tariceanu, acesta din urma fiind prieten bun cu Semcu Adrian. Semcu Adrian a afirmat ca Boeru Gheorghe are sustinerea necesara si acces la factorii de decizie si trebuie sa se ocupe de managementul proiectului cu finantare europeana ce urma sa se deruleze in judetul Prahova si care viza realizarea instalatiei de canalizare. Acest lucru se impunea tocmai pentru a nu exista blocaje in acordarea finantarii si implementarea proiectului”, potrivit unei declaratii care apare in document.

In acest context, SC Romair Consulting SRL ar fi fost sprijinita, conform acelorasi surse, de Adrian Semcu, la acel moment vicepresedinte al CJ Prahova, dar si de Dumitru Pantea, pe atunci director al SC Hidro Prahova, in vederea castigarii procedurii de achizitie a contractului de asistenta tehnica pentru managementul proiectului, proiectare si supervizare a lucrarilor vizand ‘Reabilitarea si modernizarea sistemelor de apa si canalizare in judetul Prahova”.

Dupa castigarea contractului de consultanta de catre SC Romair Consulting ar fi inceput discutii si in mediul politic cu privire la cine va castiga contractele de lucrari in cadrul proiectului, astfel incat factorii politici sa beneficieze de un comision care s-ar fi ridicat, in medie, la 10% din valoarea fiecarui contract, suma ce putea fi castigata in acest mod fiind de aproximativ 12.000.000 euro. Discutiile s-ar fi purtat intre Adrian Semcu (din partea PNL) si „o persoana foarte importanta” din interiorul PSD Prahova.

Sprijinul lui Adrian Semcu pentru SC Romair Consulting reiese si dintr-o discutie purtata pe 8 septembrie 2010 Dumitru Pantea, conform documentelor din dosar, citate de Agerpres.

„Pantea: Salut. E necesar sa se intalneasca cei trei-patru factori implicati, sa stabileasca totusi… ca aici trebuie cineva care sa-i adune asa, stii?
Semcu: Aha, si te-ai… l-ai lamurit sa faca el asta?
Pantea: Nu, nu, eu zic ca sa o faci tu, sa o faci tu ca…
Semcu: Aha…
Pantea: El a facut pe partea lui, el a inceput… intentia spre partea lui, a vorbit cu partea lui si acuma…. stii?
Semcu: Ihim. Bine.
Pantea: Intelegi!? Da? Si vedem cum o fi, da?
Semcu: Aha! Tu nu vii maine, nu?
Pantea: Nu ma, am o problema si eu personala.
Semcu: Bun. Atunci nu-i transmiti tu lui Boeru ca sa vorbeasca cu ‘Inaltimea Sa’ ca ai gasit, stii?
Pantea: Nu cred eu ca e bine nu, nu!
Semcu: Nu?
Pantea: Tot prin omul nostru.
Semcu: Da? Bine.
Pantea: Da?
Semcu: Bine, bine, bine. Pa, pa!
Pantea: Bine, bine, sanatate!’

Intr-o alta discutie, din 11 octombrie 2010, Semcu il atentioneaza pe Pantea ca reprezentantii unor firme au acuzat membrii Comisiei de evaluare a ofertelor din cadrul SC Hidro Prahova ca au sustras documente din oferta depusa.
„Pantea: Da domnul vice!.
Semcu: Poti vorbi?
Pantea: Da.
Semcu: Vezi ca eu am iesit de la mine din birou numai ca sa te sun, sa te atentionez ca a venit prietenul ala al meu de la Buzau si cu ala caruntul cu care a mai fost la tine…
Pantea: Asa… asa…
Semcu: Care m-au blocat! Vor sa vina la tine sa copieze pe un stick toate CD-urile, si am zis: ‘Bai vorbiti cu el, nu stiu, dar nu…’.
Pantea: Nu se poate asa ceva, n-am… nu se poate…
Semcu: Nu… ba… stai un pic! Eu… eu am spus si d-aia am iesit sa te ajut sa-ti spun ca ori te chem la mine ori ii trimit la tine, ca a iesit un scandal si ca s-a facut o comisie de cinci si toate dosarele stau inchise si cand se deschide, se deschide cu toti cinci, si din aia cinci doi sunt inamici.
Pantea: Ihm, ihm, ihm, ihm…
Semcu: Zici ca a iesit un scandal, ca unii au spus, din firmele alea straine ca le dispar din hartii si nu au incredere… Texte, stii?
Pantea: Ihm, ihm.
Semcu: Si de aia te-am sunat sa te atentionez.
Pantea: Da, da, bine, bine, bine! Mersi!
Semcu: Hai bine”.

Directorul general al SC Hidro Prahova, Adrian Semcu, fost vicepresedinte al CJ Prahova, a fost retinut miercuri de procurorii DNA Ploiesti pentru trafic de influenta. In dosar a fost retinut si Gheorghe Boeru, reprezentant al SC Romair Consulting SRL, pentru dare de mita, cumparare de influenta si evaziune fiscala.

Cei doi vor fi prezentati joi la Inalta Curte de Casatie si Justitie cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Potrivit unui comunicat al DNA, transmis AGERPRES, incepand cu 2010, anterior si pe parcursul derularii procedurilor de achizitie pentru contractele de servicii si lucrari ce urmau sa fie incheiate in cadrul proiectului cu finantare europeana ‘Reabilitarea si modernizarea sistemelor de apa si canalizare in judetul Prahova” (in valoare totala de peste 162,7 milioane euro avand ca autoritate contractanta SC Hidro Prahova), au existat discutii si intelegeri intre mai multe persoane influente si cu importanta sustinere politica, privind realizarea intereselor vizand obtinerea, in mod ilicit, a unor sume de bani din platile efectuate de catre beneficiarul proiectului.

Procurorii sustin ca banii urmau sa fie primiti, sub forma de comisioane, de la societatile agreate pe care, fiecare dintre persoanele implicate, urma sa le sprijine in atribuirea contractelor prin exercitarea influentei pe care o aveau la conducerea si angajatii SC Hidro Prahova, respectiv la reprezentantii Ministerului Mediului si Padurilor cu atributii legate de derularea proiectului.

„Concret, in perioada august 2010 — aprilie 2011, in schimbul unei sume de bani, Adrian Semcu, in calitate de vicepresedinte al CJ Prahova, folosindu-se si de influenta pe care o avea la reprezentanti ai conducerii SC Hidro Prahova si in intelegere cu Gheorghe Boeru, reprezentantul SC Romair Consulting SRL Bucuresti, l-a ajutat pe acesta din urma ca asocierea din care facea parte sa castige la licitatie un contract de achizitie publica, finantat in majoritate din fonduri europene. Contractul, in valoare de 25.085.000 lei, intitulat ‘Asistenta tehnica pentru managementul proiectului, proiectare, supervizare lucrari” face parte din proiectul european ‘Reabilitarea si modernizarea sistemelor de apa si canalizare in judetul Prahova” „, se arata in comunicat.

Anchetatorii au retinut ca pentru sprijinul acordat la obtinerea contractului, in ianuarie 2012, Adrian Semcu a primit de la Boeru 100.000 euro, din totalul sumei promise de 200.000 euro.

In acest sens, arata procurorii, Semcu, prin intermediul altor persoane, l-a sustinut pe Boeru, pana la stabilirea finala a castigatorului, astfel: anterior initierii procedurilor de evaluare a ofertelor — prin determinarea furnizarii unor date tehnice acestuia, necesare adaptarii documentatiei si utile pentru conceperea unei oferte ca sa castige; in timpul derularii procedurilor de atribuire a contractului — prin determinarea desemnarii unor persoane obediente in comisia de evaluare a ofertelor; ulterior, dupa stabilirea castigatorului pana la momentul solutionarii definitive a contestatiilor si actiunilor in instanta — prin crearea posibilitatii pentru firma de a gestiona raspunsurile la caile de atac, precum si prin interventii la CNSC si la instanta competenta, pentru a mentine decizia de atribuire a contractului.

„Si o alta persoana din conducerea SC Hidro Prahova a fost cointeresata de inculpatul Boeru pentru sprijin pe parcursul derularii procedurii de achizitie si pentru a acorda sustinere pe durata derularii contractului, inclusiv pentru a acorda, in avans, o transa din fondurile aferente activitatii de consultanta. Astfel, in perioada 2011 — 2012, Gheorghe Boeru a remis acelei persoane suma totala de 50.400 lei, disimulata in venit aferent unui contract de munca”, se spune in document.

DNA mentioneaza ca o parte din banii incasati de SC Romair Consulting SRL din fonduri publice au fost tranzitati, la dispozitia lui Boeru, fara a avea la baza justificari economice reale, prin conturile mai multor firme paravan, scosi, in numerar, si folositi in interesul personal al acestuia.

Procurorii au constatat ca aceste activitati au avut ca rezultat sustragerea de la plata, catre stat, a sumei de aproximativ 252.000 lei, reprezentand peste 151.000 lei TVA si aproape 101.000 lei impozit pe profit.

In dosar, se efectueaza acte de urmarire penala si fata de Iulian Hertanu, Vladimir Ciorba, Mihail Coman, Liviu Munteanu, Mircea Cosma, Vlad Cosma, Sebastian Ghita, Ilie Dragan, Iuliu Roman si Cristian Ionut Ionescu, pentru infractiuni de coruptie si asimilate coruptiei.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: