Stiinta a demonstrat: Oamenii care INJURA sunt mai inteligenti decat ceilalti

life

Daca folositi un limbaj mai colorat din cand in cand, in mod sigur ati auzit asta. Cel mai probabil de la cineva cu cel putin 20 de ani mai in varsta, acompaniata de o spranceana ridicata si/sau de un semn amenintator cu degetul:

„A injura e semnul unei minti slabe.”

„Vulgaritatea e semnul unui vocabular sarac.”

„A vorbi urat e semnul unei inteligente limitate.”

Poate v-ati simtit vinovati si ati fost de acord cu persoanele respective, sau poate le-ati injurat putin in gand. Indiferent de ce reactie ati avut, stiinta ne-a demonstrat ca nu au dreptate.

Recent, in revista Language Sciences, au fost publicate studii noi ce confirma ceea ce oamenii care au obiceiul de a folosi un limbaj licentios au stiut dintotdeauna: A injura nu reprezinta o „carja” mentala, ci e un semn de inteligenta verbala, aflam de pe site-ul Distractify.

Studiul, un efort comun al psihologilor de la Colegiul Marist si de la Colegiul de Arte Liberale din Massachusetts, arata ca oamenii care injura mai mult ar putea avea abilitati lingvistice mai mari decat cei ce nu o fac. Psihologii au ajuns la aceasta concluzie punand doua teorii populare in opozitie: „O ipoteza populara in ceea ce priveste limbajul colocvial este ca oamenii folosesc cuvinte tabu pentru ca nu reusesc sa se exprime altfel: pentru ca le lipseste vocabularul. O alta ipoteza de la care putem porni este ca fluenta este fluenta indiferent de subiectul abordat, ca nu exista nici un motiv pentru a propune o diferenta bazata pe bogatia lexicului si accesul usor intre cuvintele tabu si cele neutre din punct de vedere emotional.”

Pentru a testa care teorie este corecta, cercetatorii au dat participantilor la studiu 60 de secunde pentru a spune cat de multe cuvinte licentioase pot. Apoi i-au rugat pe acestia sa repete experienta, dar folosind cuvinte „cuminti”, cum ar fi numele de animale. In stiintele sociale acesta e cunoscut sub numele de Testul Controlat de Asociere a Cuvintelor Rostite.

Daca cei care nu suporta acest tip de limbaj aveau dreptate, participantii care au spus cele mai multe cuvinte licentioase ar fi trebuit sa aiba probleme in a gasi cuvintele neutre, insa s-a petrecut exact invers. Cei ce au spus cele mai multe cuvinte licentioase, au reusit sa enumere cele mai multe cuvinte neutre in celelalte teste asociative, demonstrand o conexiune incontestabila intre abilitatea de a vorbi urat si un vocabular general bogat.

Deoarece cercetatorii au separat tipurile de cuvinte licentioase in categorii distincte (insinuari, peiorative generale, termeni sexuali, etc), au putut observa si faptul ca „vorbitorii care folosesc cuvinte tabu inteleg si continutul lor general expresiv, dar si distinctiile ce tin de nuante ce trebuie luate in considerare pentru a folosi un cuvant insinuant cum trebuie.”

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: