„Stirea momentului este cu totul alta”. Liderul BNS anunta ca peste 2 milioane de angajati ar putea avea salariile reduse

news

Presedintele Blocului National Sindical, Dumitru Costin, sustine ca pentru mai bine de 2 milioane de angajati din mediul privat nu au fost inca inregistrate acte aditionale privind majorarea salariilor brute astfel incat sa fie inclusa trecerea contributiilor sociale de la angajator la angajat. Cu alte cuvinte, salariile acestora vor scadea, precizeaza Digi24.

Reprezentantul BNS mai spune ca organizatia sindicala va oferi asistenta juridica oricarui salariat care va dori sa se indrepte, in instanta, impotriva angajatorului.

„Cred ca stirea momentului ar trebui sa fie cu totul si cu totul alta. Aseara, in declaratia telefonica pe care a facut-o, ministrul Muncii, doamna Vasilescu, comunica urmatorul lucru: la 1 februarie, in Revisal se modificasera prin acte aditionale, in conformitate cu prevederile Ordonantei 79, cea care face trimitere la mutarea contributiilor de la angajator in brutul angajatului, doar 48% din contractele individuale de munca inregistrate pe teritoriul Romaniei.

In traducere libera, asta inseamna ca, astazi, avem peste 2 milioane de salariati din mediul economic concurential pentru care angajatorii nu au facut, prin acte aditionale, aceasta majorare a salariului brut de incadrare. Pe cale de consecinta, avem peste 2 milioane de indivizi ale caror salarii nete vor fi afectate incepand cu luna ianuarie 2018”, a declarat Dumitru Costin, pentru Digi24.

Liderul de sindicat aminteste si ca BNS a atras atentia, in cursul anului 2017, ca „nu exista o solutie juridica in baza careia, printr-un act normativ, Guvernul si Parlamentul sa oblige angajatorii sa creasca salariile brute ale angajatilor”.

„Va aduceti aminte ca anul trecut am primit de la diversi lideri politici – prim-ministru, ministri, membri ai Parlamentului – asigurari ca au solutia juridica. Atunci cand a aparut Ordonanta 79, am vazut ca acea solutie juridica pe care o clamau nu exista in scripte”, a mai spus Costin.

In opinia acestuia, angajatorii care nu si-au chemat angajatii, pana la 1 februarie, pentru a incheia actele aditionale aferente, „nu au mare interes din protejarea drepturilor salariale ale propriilor angajati”.

„Daca nu au facut-o pana acuma, nu o vor face nici de acum incolo”, a mai spus liderul BNS.

Intrebat de ce se poate face pentru rezolvarea problemei, Costin a raspuns: „Acolo cu vorba buna nu mai merge. Nu mai merge decat pe calea instantei. Am pregatit deja un dosar complet, chiar in cursul acestei saptamani deschidem un prim proces. Si tin sa va informez ca suntem pregatiti, peste tot unde salariatii din mediul economic privat ne vor semnala acest lucru, pe baza unor documente pe care le cerem, le asiguram asistenta juridica pentru a-si recastiga drepturile”.

Printr-o Hotarare de Guvern adoptata la mijlocul lunii decembrie 2017, Guvernul PSD-ALDE a decis ca angajatorii vor putea transmite orice modificare a salariului de baza brut in Revisal pana la 31 martie 2018, in contextul mutarii CAS si CASS la angajat.

Hotararea privind registrul general de evidenta a salariatilor (REVISAL) stabilea ca exceptie, in contextul mutarii CAS si CASS la salariat, faptul ca angajatorii vor putea transmite pana la data de 31 martie 2018, orice modificare a salariului de baza lunar brut, a indemnizatiilor, sporurilor, precum si ale altor adaosuri, care se produce de la data intrarii in vigoare a hotararii Guvernului si pana la 31 martie 2018.

Presedintele Sindicatului National al Functionarilor Publici, Sebastian Oprescu, a aratat, luni, ca aproximativ 22.000 de bugetari vor avea salarii mai mici ca urmare a transferului contributiilor si a aplicarii Legii salarizarii unitare.

In schimb, de luna aceasta, deputatii castiga 800 de lei in plus la indemnizatie.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: