analize

Stiti care e ultimul razboi pierdut de rusi? Au folosit aceleasi tactici de „lovitura chirurgicala”, apoi distrugere si teroare, dar au trebuit sa se retraga

Trupele Federatiei Ruse au fost implicate intr-o serie de razboaie de la destramarea URSS, desi niciunul dintre ele nu a fost declarat oficial. Printre aceste conflicte numaram razboiul civil din Siria, atacarea Georgiei in 2008 sau a prima invadare a Ucrainei, in 2014.

Razboaiele in care armatele ruse au suferit cele mai mari pierderi au fost insa razboaiele de pe propriul sau teritoriu, mai precis cele doua razboaie cecene. Cecenia si-a declarat independenta fata de Rusia si a purtat doua conflicte sangeroase cu trupele ruse, primul intre 1994 si 1996, iar al doilea intre 1999 si 2000. In acest din urma conflict, insurgenta a durat insa mult mai multi ani dupa incheierea oficiala a conflagratiei, pana spre finalul anului 2009.

Primul Razboi Cecen a inceput dupa proclamarea independentei Republicii Cecene Icikeria de catre nationalistii condusi de Djokar Dudaev, un fost ofiter in armata sovietica. Acestia au proclamat de doua ori aceasta independenta, prima data fata de URSS.

Fortele ruse au inceput asaltul asupra micii republici cecene, locuite de aproximativ 1.5 milioane de oameni, la finalul lui noiembrie 1994. Anterior, fortele rusesti sprijinisera fortele cecene anti-Dudaev care au incercat 2 puciuri pentru a rasturna guvernul acestuia. Ambele eforturi au fost respinse, asa ca presedintele rus Boris Eltin a ordonat trupelor sale sa atace direct ‚‚pentru restabilirea ordinii constitutionale’’.

Trupele ruse erau slab motivate, iar cateva sute dintre ele au refuzat sa ia parte la razboi. Asa au facut si o serie de generali, vice-ministrul Apararii si chiar consilierul lui Eltin pentru securitate nationala, care au demisionat.

Lovitura chirurgicala care n-a mai fost

Armata rusa a facut un plan pentru o „lovitura chirugicala” cu scopul de a ocupa capitala cecena Groznii si a instala un regim favorabil Moscovei. Asa cum s-a intamplat in Ucraina in 2022, planurile Kremlinului au esuat extrem de rapid in fata rezistentei acerbe a cecenilor.

Rusii sufereau si din cauza problemelor logistice, dar si a slabei calitati a trupelor trimise initial in lupta, majoritatea recruti, astfel incat au suferit pierderi grele de la inceput.

Cu toate astea, armata Moscovei avea o superioritate numerica covarsitoare si era mai bine inarmata, asa ca a reusit sa avanseze, chiar daca cu greutate. In 1995, Rusia a asediat capitala Groznii si a folosit aceleasi tactici de distrugere pe care le-a folosit apoi in Siria sau in Ucraina, adica a bombardat intens orasul.
Sursele mentioneaza ca intre 20.000 si 30.000 de civili au murit din cauza bombardamentelor rusesti.

In cele din urma rusii au reusit sa ocupe capitala cecena, dar rebelii ceceni s-au regrupat in alte parti ale tarii si au continuat lupta armata. Trupele ruse au comis o serie de abuzuri si atrocitati in Cecenia, inclusiv asasinate si violuri, ceea ce a intors si mai mult populatia impotriva lor.

Misiunea rusa a devenit tot mai dificila dupa ce marele muftiu al Ceceniei a declarat razboi sfant in republica, ceea ce a facut ca mii de luptatori islamisti straini, in special arabi, sa vina in Cecenia sa lupte cu rusii.

Numele muftiului? Ahmad Kadirov. Acesta trada cauza si trecea de partea rusilor peste doar 3 ani inainte de a fi asasinat de fostii sai camarazi. Fiul sau, Ramzan Kadirov, este actualul presedinte al Ceceniei.

Finalul razboiului

Fortele cecene de gherila au inceput sa aiba un succes tot mai mare in cursul anului 1996, cand rusii au suferit o serie de pierderi grele. Misiunea lor nu a devenit mai usoara nici cand rusii au reusit sa il ucida pe liderul cecen Djokar Dudaev cu ajutorul unei rachete teleghidate. Luptatorii caucazieni au continuat razboiul.

Momentul care a adus finalul razboiului a venit cand 1.500 de trupe cecene s-au infiltrat in Groznii si au ocupat cea mai mare parte a orasului, desi se confruntau cu 12.000 de soldati rusi. Mii de rusi au murit sau au fost luati prizonieri in cursul operatiunii.

In replica, comandantul rus Konstantin Pulikovski a amenintat ca va distruge Groznii cu rachete balistice si bombardiere strategice, ceea ce a dus la scene de panica printre locuitorii care incercau disperati sa fuga si o condamnare internationala a gestului. Chiar administratia rusa a dezavuat declaratia si l-a demis pe Pulikovski.

In cele din urma, generalul Alexander Lebed, consilier al presedintelui Eltin, a negociat cu noul presedinte cecen Aslan Maskhadov un acord de incetare a focului. Tratatul care a urmat in 1997 facea din Cecenia, de facto daca nu de jure, independenta, iar trupele ruse se retrageau de acolo.

Bilantul e sumbru. Intre 50.000 si 100.000 de civili au fost ucisi, iar aproape 200.000 raniti. Pierderile ruse oficiale sunt de aproximativ 5.500 de soldati, dar se pare ca numarul real este de aproape 15.000, cu alti 50.000 raniti.

Pacea nu a durat mult. In 1999, rusii au declansat un Al Doilea Razboi Cecen, pe care in cele din urma l-au castigat.

O serie de comentatori au comparat Primul Razboi Cecen cu invadarea Ucrainei din 2022: Un conflict care ar fi trebuit sa se termine rapid cu victoria trupelor ruse, dar s-a transformat intr-un conflict indelungat si sangeros.

Urmareste-ne si pe:
Lucian Popescu

Share
Published by
Lucian Popescu

Recent Posts

Recensamantul din Kosovo, prelungit cu o saptamana

Guvernul kosovar a decis in ultimul moment sa prelungeasca durata recensamantului in curs, primul din…

8 ore ago

Vaticanul inaspreste procedurile cu privire la presupusele „evenimente supranaturale”

Vaticanul a inasprit vineri procedurile de evaluare a evenimentelor supranaturale raportate, cum ar fi Madonele…

8 ore ago

Barbatul care l-a atacat cu ciocanul pe sotul lui Nancy Pelosi, fostul presedinte al Camerei Reprezentantilor din SUA, a primit 30 de ani de inchisoare

Barbatul care a patruns in casa fostului presedinte al Camerei Reprezentantilor din SUA, Nancy Pelosi,…

8 ore ago

New York City a spus ca nimeni nu a fost ranit la arestarile Columbia; dosarele medicale ale studentilor spun altceva

Dupa arestarea studentilor protestatari pro-palestini care ocupau o cladire a Universitatii Columbia luna trecuta, primarul…

9 ore ago

Serbia: Un tren de calatori a intrat intr-un marfar oprit intr-un tunel. Noua oameni au fost raniti

Noua persoane au ajuns la spital, vineri, dupa ce un tren de calatori s-a ciocnit…

9 ore ago