Stoltenberg, apel catre tarile NATO: „Trebuie sa furnizam sprijin Ucrainei acum, inclusiv sprijin militar, pentru ca aceasta este singura modalitate de a convinge Rusia ca trebuie sa se aseze la masa”

externe

Tarile occidentale trebuie sa fie pregatite sa-i furnizeze Ucrainei sprijin in contextul in care Rusia nu da semne ca renunta la intentiile sale, a afirmat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, transmite duminica BBC, citat de Agerpres.

Stoltenberg a declarat intr-un interviu pentru BBC ca sprijinul militar va asigura supravietuirea Ucrainei ca tara suverana si va forta Rusia sa negocieze o incheiere a razboiului.

Potrivit inaltului oficial aliat, programul de mobilizare partiala adoptat de Rusia in septembrie a aratat ca Moscova nu are nicio dorinta de a pune capat razboiului.

”Fortele ucrainene au avansat de cateva luni, dar stim de asemenea ca Rusia a mobilizat mult mai multe forte, dintre care numeroase se antreneaza acum. Toate acestea indica faptul ca rusii sunt pregatiti sa continue razboiul si pot incerca sa lanseze o noua ofensiva”, a continuat Jens Stoltenberg.

In opinia sa, NATO trebuie sa se asigure ca Ucraina este intr-o pozitie solida in cazul unor negocieri intre cele doua parti beligerante.

”Trebuie sa furnizam sprijin Ucrainei acum, inclusiv sprijin militar, pentru ca aceasta este singura modalitate de a convinge Rusia ca trebuie sa se aseze la masa si sa negocieze cu buna credinta si cu respectarea Ucrainei ca tara independenta din Europa. Ceea ce stim este ca ceea ce Ucraina poate realiza in jurul acelei mese depinde total de puterea de pe campul de lupta”, a explicat secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice.

Anterior, Franta si-a reiterat sprijinul pentru Ucraina.

”Vom fi alaturi de voi in mod sigur. Va vom ajuta pana cand este obtinuta victoria”, a afirmat presedintele francez Emmanuel Macron in mesajul sau de Anul Noul, adresandu-se ucrainenilor.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: