Stoltenberg indeamna Turcia sa nu blocheze aderarea Suediei la NATO

externe

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a criticat luni atitudinea presedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, care ameninta ca va bloca aderarea la NATO a Suediei dupa ce un extremist a ars un exemplar din Coran sambata la Stockholm, noteaza AFP citata de Agerpres.

„Libertatea de exprimare, libertatea de opinie este un bun pretios, in Suedia si in toate celelalte tari ale NATO. De aceea, aceste acte inadecvate nu sunt automat ilegale”, a declarat el in cadrul unui interviu acordat televiziunii germane Die Welt, transcris intr-un comunicat in germana de catre canal.

„Guvernul suedez a condamnat (aceasta manifestatie) in termeni foarte clari”, a reamintit Stoltenberg in interviul sau pentru Die Welt.

Luni, presedintele Erdogan a reactionat ferm, declarand ca Suedia, candidata la aderarea la NATO, nu mai poate conta pe „sprijinul” Ankarei dupa acest incident.

Stoltenberg a afirmat ca este „absolut impotriva acestui tip de insulte la adresa altor persoane” si „absolut impotriva acestui comportament pe care l-am vazut pe strazile din Stockholm”.

Turcia blocheaza din mai intrarea Suediei – si a Finlandei – in NATO, acuzandu-le ca adapostesc militanti si simpatizanti kurzi pe care ii considera „teroristi”, in special pe cei din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) si pe aliatii acestuia din nordul Siriei si Irak.

Pentru Ankara, orice eventual progres depinde de masurile suedeze de extradare a persoanelor acuzate de Turcia de terorism sau de participare la tentativa de lovitura de stat din 2016 impotriva lui Erdogan.
In pofida acestui context, Stoltenberg a apreciat ca Turcia a fost pana in prezent destul de cooperanta in dezbaterea privind aderarea la NATO.

Ratificarea protocoalelor de aderare nu trebuie acum sa esueze pe ultimii metri. „Sunt in contact strans cu Finlanda si Suedia si, desigur, cu aliatul nostru Turcia”, a adaugat el.

Potrivit acestuia, 28 din cele 30 de tari ale NATO si-au dat deja acordul in parlamentele lor nationale. „Si, desigur, ii rog pe aliatii ramasi – Ungaria si Turcia – sa accelereze aceste proceduri in parlamentele lor”, a incheiat Stoltenberg.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: