externe

„Strainii au adus boala. Nu putem scapa de virus”. Premierul Ungariei, declaratii despre coronavirus

Premierul ungar Viktor Orban a evocat vineri in interviul sau saptamanal radiodifuzat o legatura intre imigratie si noul coronavirus, care ar fi fost „introdus de straini si care se propaga intre ei”, noteaza AFP. El a avertizat, totodata, ca epidemia nu se va incheia in cateva saptamani, a consemnat MTI, citata de Agerpres.

„Vedem clar ca strainii sunt in principal cei care au introdus boala si ca aceasta se propaga printre straini”, a declarat Orban, in contextul in care, din cele 19 cazuri de Covid-19 inregistrate in Ungaria, peste jumatate sunt in randul unor cetateni iranieni beneficiari de burse acordate de guvernul de la Budapesta.

Viktor Orban a justificat astfel inchiderea campusurilor universitare, subliniind ca aici invata un mare numar de straini.

„Nu este o intamplare ca virusul a aparut pentru prima data la iranieni. Nu putem separa zecile de mii de studenti straini de studentii unguri”, a mentionat el.

Potrivit lui Orban, Ungaria poarta „un razboi pe doua fronturi, cel al migratiei si cel al coronavirusului, care sunt legate pentru ca amandoua se propaga prin deplasari”.

Ungaria, care in 2018 a dublat numarul burselor acordate strainilor, de la 2.500 la 5.000, a suspendat de la aparitia noului virus pe teritoriul sau inregistrarea de cereri de azil la granite, cu argumentul ca solicitantii de azil ar fi putut veni prin Iran, tara puternic afectata de epidemie. Budapesta a suspendat totodata emiterea de vize pentru cetateni iranieni si i-a amenintat pe acestia cu inchisoarea si expulzarea in cazul in care nu coopereaza cu autoritatile sanitare, mai noteaza AFP.

In acelasi timp, Viktor Orban a explicat ca guvernul sau s-a pronuntat impotriva inchiderii scolilor intrucat copiii risca mai putin sa se infecteze cu noul virus sau, daca se contamineaza, tind sa se recupereze fara sa manifeste simptome, dar a adaugat ca aceasta decizie se poate schimba daca situatia o impune.

„Ceea ce conteaza este ca persoanele in varsta sa interactioneze cu cat mai putini oameni posibil”, a spus el, potrivit MTI.

Mai mult, inchiderea scolilor ar insemna inchiderea anului scolar, adica trimiterea profesorilor in concediu fara plata, a adaugat premierul ungar.

Viktor Orban i-a avertizat pe de alta parte pe unguri sa nu-si „faca iluzii” ca epidemia se va incheia in cateva saptamani. „Va continua timp de mai multe luni si trebuie sa ne asteptam ca vietile noastre sa se schimbe. Lucrurile nu se vor desfasura ca de obicei pentru ca trebuie sa aplicam anumite masuri pentru a contracara epidemia”, a insistat el.

Premierul ungar a mai explicat ca a propus starea de urgenta – declarata miercuri de guvern – dupa ce a constatat ca majoritatea statelor europene nu reusesc sa limiteze propagarea virusului si ca starea de urgenta poate fi mentinuta doua saptamani, dupa care pentru prelungirea ei va fi necesara aprobarea legislativului.

El a mai sustinut in interviul saptamanal ca afirmatiile in sensul ca in China epidemia a luat sfarsit sunt false si ca este vorba doar de depasirea momentului de varf al acesteia. Cum in China a durat 5-6 luni sa se ajunga la momentul de varf, numarul de cazuri din Europa va continua sa creasca lunile urmatoare, a atentionat Orban.

„Nu putem scapa de virus”, a punctat premierul ungar, notand ca „nu exista medicamente impotriva lui si tot ce putem face este sa impiedicam raspandirea lui”, ceea ce justifica un raspuns riguros.

Viktor Orban a multumit totodata personalului medical confruntat cu noul virus si a asigurat ca guvernul ungar este capabil sa mobilizeze suficienti profesionisti din sanatate pentru combaterea virusului si, desi nu exista o criza de echipamente medicale, a ordonat achizitia de materiale specifice suplimentare.

Orban a subliniat, in fine, ca viata oamenilor reprezinta prioritatea si de aceea masurile de urgenta nu sunt vizate de „restrictii financiare”.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Piedone o acuza pe Anca Alexandrescu ca a luat spaga: „Vrei sa spun eu despre traistele tale pe care le-ai carat?” – Video

Scandal in direct la Realitatea Plus, luni seara, intre o realizatoare a postului, Anca Alexandrescu,…

O oră ago

Propagandistii Kremlinului sustin ca Occidentul a pierdut Razboiul Rece: „Finlanda si-a mentinut existenta datorita Uniunii Sovietice”

Directorul general al studioului de film Mosfilm, Karen Sahnazarov, sustine ca Uniunea Sovietica a castigat…

2 ore ago

Diana Sosoaca, discurs legionar in plenul Parlamentului: „Iudeo-bolsevicii au omorat peste 800.000 de romani in temnitele comuniste”

Senatoarea Diana Sosoaca a sustinut, marti, 14 mai, in Parlament, cu ocazia „Zilei solidaritatii si…

16 minute ago

Fondul Monetar International va acorda o noua transa de imprumut Argentinei, laudand politica de austeritate a presedintelui Milei

Fondul Monetar International, cel mai mare creditor al Argentinei, a acceptat luni sa elibereze urmatoarea…

46 de minute ago

Putin se va intalni cu Xi la Beijing, pentru a discuta despre metodele prin care ar putea schimba ordinea mondiala

Liderul chinez Xi Jinping ii va ura joi bun venit in China lui Vladimir Putin…

14 minute ago