politica

Stramosii lui Sosoaca si Simion. Rascoala din 1819 de la Iasi: „Nu exista nicio ciuma, este numai o nascocire a agiei, intaleasa cu doftorii spre a jafui lumea”

Asemanari puternice intre reactiile unor romani la epidemia de ciuma de la inceputul secolului al 19-lea si comportamentul simpatizantilor AUR si ai Dianei Sosoaca de acum. 

In cartea „Amintiri”,  Radu Rosetti descrie cum au reactionat iesenii, in 1819, cand autoritatile au introdus restrictii pentru a limita extinderea epidemiei de ciuma.  „Cei mai nemultamiti cu aceste masuri au fost supusii straini: austriaci, prusieni si rusi. Ei au atatat poporul la opunere, mai ales sub cuvant ca in tara nu exista nici o ciuma si zgomotul despre ivirea molimii este numai o nascocire a agiei, intaleasa cu doftorii spre a jafui lumea”, scrie Rosetti.

Iata pasajul integral din cartea lui Radu Rosetti:

Din vremea lui Calimah mai auzit- am pe bunica povestind despre rascoala de la 1819 a iesenilor, din pricina masurilor luate impotriva latirii ciumii.

Epidemia nu era violenta si micul numar al cazurilor facea ca poporul sa nu creada in existenta ei. Se numise o comisiune in capul careia era Iordache Roznovanu, iar acea comisiune ordonase – pentru prevenirea intinderii epide miei – luarea unor masuri a caror executare avea sa fie privegheta de politie. Daca si astazi, la noi, orice masura privegheta de politie da loc, din cauza deplorabilului personal ce o compune, la fel de fel de abuzuri, ni putem inchipui jafurile si brutalitatile ce agentii regiei le comiteau atunci la asemene prilejuri.

Cei mai nemultamiti cu aceste masuri au fost supusii straini: austriaci, prusieni si rusi. Ei au atatat poporul la opunere, mai ales sub cuvant ca in tara nu exista nici o ciuma si zgomotul despre ivirea molimii este numai o nascocire a agiei, intaleasa cu doftorii spre a jafui lumea.

Norodul s-a strans in Ulita Mare, intre mitropolie si curtea domneasca. Mitropolitul Veniamin a
iesit pe ulita si a vorbit poporului, de care era foarte iubit si respectat, insa de asta data fara a izbuti sa- l linisteasca. Atunci s-a hotarat insusi domnul sa iasa din curte pentru a vorbi multimii, dar fata de atitudinea ei amerintatoare s-a dat iar in apoi spre curte.


Foto: Reddit Romania

Ioana Hurdea

Share
Published by
Ioana Hurdea

Recent Posts

Moscova recunoaste ca razboiul inghite „resurse uriase”. Bugetul pentru aparare aproape s-a triplat in 3 luni

Ministrul de Finante din Rusia Anton Siluanov a recunoscut vineri ca razboiul din Ucraina costa…

6 ore ago

Boris Johnson i-a propus lui Zelenski sa creeze o „uniune europeana alternativa”, daca liderii UE nu se pun de acord pe cum sa ajute Ucraina

Premierul britanic Boris Johnson i-ar fi propus lui Volodimir Zelenski sa inceapa sa pune bazele…

8 ore ago

Cineastul roman Alexandru Belc a fost premiat la Cannes (Video)

Cineastul roman Alexandru Belc a castigat vineri seara premiul de regie in cadrul sectiunii Un…

5 ore ago

Unul dintre cei mai cunoscuti generali rusi recunoaste: Asta a fost una dintre principalele greseli, pe care am incasat-o cu varf si indesat

Generalul Vladimir Samanov, fostul comandant al Fortelor Aeriene ale Rusiei, in prezent deptat in Duma…

10 ore ago

Vanessa Youness, iubita fostului sef al „Doi si-un sfert” Gelu Oltean, a ajuns la inchisoare pentru o spaga de un milion de euro

Vanessa Amal Youness, iubita fostului sef al DGIPI Gelu Oltean, a fost condamnata definitiv, vineri,…

7 ore ago

Pana si comunistii din Rusia s-au saturat de Putin: I-au cerut sa opreasca imediat razboiul din Ucraina

Alesi comunisti din regiunea Primore, in Extremul Orient rus, i-au adresat public vineri lui Vladimir…

9 ore ago