politica

Stramosii lui Sosoaca si Simion. Rascoala din 1819 de la Iasi: „Nu exista nicio ciuma, este numai o nascocire a agiei, intaleasa cu doftorii spre a jafui lumea”

Asemanari puternice intre reactiile unor romani la epidemia de ciuma de la inceputul secolului al 19-lea si comportamentul simpatizantilor AUR si ai Dianei Sosoaca de acum. 

In cartea „Amintiri”,  Radu Rosetti descrie cum au reactionat iesenii, in 1819, cand autoritatile au introdus restrictii pentru a limita extinderea epidemiei de ciuma.  „Cei mai nemultamiti cu aceste masuri au fost supusii straini: austriaci, prusieni si rusi. Ei au atatat poporul la opunere, mai ales sub cuvant ca in tara nu exista nici o ciuma si zgomotul despre ivirea molimii este numai o nascocire a agiei, intaleasa cu doftorii spre a jafui lumea”, scrie Rosetti.

Iata pasajul integral din cartea lui Radu Rosetti:

Din vremea lui Calimah mai auzit- am pe bunica povestind despre rascoala de la 1819 a iesenilor, din pricina masurilor luate impotriva latirii ciumii.

Epidemia nu era violenta si micul numar al cazurilor facea ca poporul sa nu creada in existenta ei. Se numise o comisiune in capul careia era Iordache Roznovanu, iar acea comisiune ordonase – pentru prevenirea intinderii epide miei – luarea unor masuri a caror executare avea sa fie privegheta de politie. Daca si astazi, la noi, orice masura privegheta de politie da loc, din cauza deplorabilului personal ce o compune, la fel de fel de abuzuri, ni putem inchipui jafurile si brutalitatile ce agentii regiei le comiteau atunci la asemene prilejuri.

Cei mai nemultamiti cu aceste masuri au fost supusii straini: austriaci, prusieni si rusi. Ei au atatat poporul la opunere, mai ales sub cuvant ca in tara nu exista nici o ciuma si zgomotul despre ivirea molimii este numai o nascocire a agiei, intaleasa cu doftorii spre a jafui lumea.

Norodul s-a strans in Ulita Mare, intre mitropolie si curtea domneasca. Mitropolitul Veniamin a
iesit pe ulita si a vorbit poporului, de care era foarte iubit si respectat, insa de asta data fara a izbuti sa- l linisteasca. Atunci s-a hotarat insusi domnul sa iasa din curte pentru a vorbi multimii, dar fata de atitudinea ei amerintatoare s-a dat iar in apoi spre curte.


Foto: Reddit Romania

Urmareste-ne si pe:
Ioana Hurdea

Share
Published by
Ioana Hurdea

Recent Posts

Rusia a ajuns sa importe benzina din Belarus. Industria petroliera a lui Putin, piatra de temelie a economiei rusesti, este in mare dificultate

Atacurile cu drone ucrainene asupra centrelor petroliere si rafinariilor rusesti pun in pericol industria petroliera…

2 ore ago

Chinezii au construit in desert macheta centrului capitalei Taiwanului, probabil pentru a simula planuri de invazie

Pe un teren de antrenament militar situat in regiunea desertica Mongolia Inferioara, China a construit…

3 ore ago

Mercedes opreste productia modelului Smart: „Nu a adus niciodata profit”. Nici parteriatul nu chinezii nu a mers

Gata, gata, asta este: Dupa mai bine de 25 de ani, Mercedes pune capat productiei…

2 ore ago

Ar trebui ca UE sa continue sa sprijine Ucraina? Sondajele arata ca europenii sunt in favoarea ajutorului

Majoritatea respondentilor la un sondaj pentru Euronews realizat de IPSOS considera ca sprijinul acordat Ucrainei…

2 ore ago

SUA ii numesc pe anchetatorii din Rusia drept „vanzatori de balegar” din cauza afirmatiilor privind atacul de la Moscova

Statele Unite i-au catalogat joi pe oficialii rusi drept "vanzatori de gunoi de grajd destul…

2 ore ago

Cei mai bogati din lume. Averea celor 1% din top tocmai a atins un nivel record de 44.000 de miliarde de dolari

Avutia celor 1% din top a atins un nivel record de 44.600 de miliarde de…

2 ore ago