Strasbourg: „Astazi, curajul are un nume. Acest nume este Ucraina. Acest Parlament nu a dezbatut niciodata starea Uniunii in stare de razboi pe teritoriul european”

externe

Daca gasim solidaritatea necesara Putin va esua, iar Ucraina si Europa vor izbandi, a spus presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, miercuri, in cadrul discursului ei privind starea Uniunii Europene sustinut in plenul PE reunit la Strasbourg.

„Acest Parlament nu a dezbatut niciodata starea Uniunii in stare de razboi pe teritoriul european. Ne amintim acea dimineata fatidica de 24 februarie cand europenii s-au trezit in razboi. Dupa acea zi, un intreg continent s-a ridicat in solidaritate. Strazile noastre s-au umplut de steaguri europene, scolile noastre s-au umplut de copii ucraineni”, a spus sefa executivului UE in discursul sau.

Ea a precizat ca din acel moment UE s-a ridicat la inaltimea asteptarilor.

„Imediat ce trupele rusesti au trecut frontiera Ucrainei, raspunsul nostru a fost puternic, hotarat si imediat, si cred ca putem fi mandri de acest lucru. Am reusit sa regasim puterea interioara a Europei si vom avea nevoie de ea, pentru ca timpurile care ne stau in fata nu sunt usoare. Miza este foarte mare, nu doar pentru Ucraina, ci pentru intreaga Europa si intreaga lume. Vom fi incercati de cei care vor sa exploateze orice fel de diviziune intre noi. E un razboi in energie, in economie, impotriva viitorului nostru, e vorba de autocratia care se lupta cu democratia. Daca gasim solidaritatea necesara, Putin va esua, iar Ucraina si Europa vor izbandi”, a subliniat presedinta CE.

„Astazi, curajul are un nume. Acest nume este Ucraina. Curajul are un chip. Acest chip este cel al tuturor barbatilor si femeilor din Ucraina care rezista in fata Rusiei”, a mai spus ea.

„Imi amintesc momentul in care Olena Zelenska s-a adunat impreuna cu parintii copiilor ucisi in Ucraina. Am vazut-o pe prima doamna conducand acest cortegiu de parinti indurerati, care au agatat clopotei pe crengile copacilor. (…) Draga mea Olena Zelenska, a fost nevoie de curaj pentru a rezista cruzimii lui Putin, dar ati rezistat, s-a ridicat o natiune de eroi”, a mai spus Von der Leyen.

Olena Zelenska, prima doamna a Ucrainei, asista in hemiciclul de la Strasbourg la discursul anual privind starea Uniunii Europene sustinut de Ursula von der Leyen, primul de la declansarea razboiului din Ucraina, pe 24 februarie 2022. Zelenska a fost aplaudata in picioare de eurodeputati, in frunte cu presedinta Roberta Metsola.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: