Strategia lui Ponta de a-l UMILI pe Iohannis in privinta apararii Romaniei

analize

Victor Ponta a pus la cale o noua strategie prin care incearca sa se substituie la nivel simbolic presedintelui Romaniei. El confisca atributii sau profita de tacerea presedintelui pentru a-si construi o imagine de cea mai importanta persoana in stat, punandu-l astfel intr-o situatie inferioara pe Klaus Iohannis.

Joi, 16 aprilie, Wall Street Journal a publicat o declaratie a sefului Statului major al Fortelor Armate ruse, generalul Valeri Gherasimov, prin care Romania era amenintata ca va deveni „tinta prioritara” a Rusiei. „Puterile non-nucleare care vor gazdui elemente antiracheta au devenit obiective prioritare ale reactiei militare a Rusiei”, a spus generalul.

Prima reactie din Romania a venit din partea lui Victor Ponta, preluata imediat de intreaga presa. „Resping categoric amenintarile si criticile formulate de diversi oficiali ai Federatiei Ruse! Nu ne intimideaza si nu ne schimba strategia!”, a scris Ponta pe Twitter. De ce nu a reactionat Klaus Iohannis, in calitate de sef al statului si comandant fortelor armate, asa cum s-ar fi asteptat romanii?

Uzantele diplomatice spun ca in astfel de situatii reactia este asigurata de catre un reprezentant al statului vizat aflat pe o pozitie similara cu cea a celui care a lansat atacul. Prin urmare, ar fi trebuit sa raspunda seful nostru de Stat Major sau ministrul Apararii. O reactie a venit din partea purtatoarei de cuvant a NATO, Oana Lungescu, deci nu a vreunui inalt oficial al Aliantei.

Pe de alta parte, Iohannis a explicat intr-o conferinta de presa recenta care este cutuma in astfel de situatii. Intrebat de ce nu a reactionat cand ambasadorul Rusiei la Bucuresti i-a atacat pe Vladimir Tismaneanu si Marius Stan, presedintele a explicat procedurile: “Daca declaratiile sale sunt nepotrivite, cutuma care se respecta e ca ambasadorul e chemat la MAE unde are o discutie cu secretarul de stat sau chiar cu ministrul. Orice altceva va asigur ca nu se poarta si nu se face”, a spus Iohannis.

Insa Victor Ponta a preferat sa incalce uzantele diplomatice pentru a da o lovitura de imagine. „Uite cine are grija si apara Romania”, a fost mesajul subliminal pe care l-a transmis premierul. In acest mod intentioneaza sa-si edifice in perceptia publica o pozitie de cel mai important om in stat, care il pune in umbra pe presedinte in chestiuni de securitate nationala. Securitatea nationala este una dintre principalele atributii constitutionale ale presedintelui.

Imediat dupa aceea, lideri ai PSD au preluat mesajul subliminal lansat de Ponta pentru a-l face mai bine inteles in public. Vineri, senatorul PSD Ovidiu Savu, fost ofiter SRI, a subliniat lipsa de implicare a presedintelui. „Agresivitatea Federatiei Ruse, manifestata prin declaratiile diversilor diplomati, a fost una evidenta in ultima perioada. Am apreciat reactiile prompte ale premierului Ponta si ale MAE fata de aceste amenintari. (…) Nu ar fi rau insa ca astfel de reactii, diplomatice, de aparare a pozitiei Romaniei, sa fie exprimate si de la varful altor institutii ale statului, cum ar fi presedintia. Constat ca domnul presedinte a fost ceva mai discret pe acest subiect”, a spus senatorul.

O reactie similara a venit din partea lui Valeriu Zgonea, presedinte al Camerei Deputatilor. „Le recomand cat se poate de colegial celor din Partidul National Liberal sa isi aduca aminte ca noi, Romania, suntem in parteneriat strategic cu SUA, nu cu Federatia Rusa. (…) A adopta pozitiile prudente ale vocilor pro-ruse, in contextul in care Romania este amenintata de voci oficiale ale statului rus, nu inseamna sa fii ‘atent’, ci arata ca esti inconstient. (…) Personal, salut reactia ferma a premierului Victor Ponta fata de amenintarile Rusiei si consider ca toti actorii politici si institutionali ai statului roman ar trebui sa respinga orice forma de amenintare sau critica lansate la adresa Romaniei din partea oficialilor rusi”, a declarat Zgonea.

Mesajul transmis de Ponta impreuna cu corul din PSD? Iohannis nu este in stare sa apere interesele nationale ale Romaniei, asta daca nu cumva este chiar filo-rus. Noroc ca il avem pe Victor Ponta.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: