UPDATE. Strategie diabolica: PSD vrea sa castige alegerile cu tema homosexualitatii. Forteaza organizarea unui REFERENDUM chiar in ziua alegerilor. Reactia lui Dragnea

politica

PSD a depus la Senat un proiect de lege pentru organizarea referendumului national privind revizuirea Constitutiei, in sensul redefinirii familiei ca uniunea dintre un barbat si o femeie. Cetatenii sunt chemati sa isi exprime vointa, prin vot, in ultima duminica a perioadei de 30 de zile de la data adoptarii propunerii de revizuire.

De asemenea, PSD a cerut procedura de urgenta pentru adoptarea legii in Parlament, relateaza News.ro. Nu este exclus ca PSD sa doreasca organizarea referendumului in aceeasi zi cu alegerile parlamentar din 11 decembrie.

UPDATE Presedintele PSD Liviu Dragnea a declarat vineri in conferinta de presa ca PSD „nu sustine organizarea referendumului pentru revizuirea Constitutiei in aceeasi zi cu alegerile parlamentare” si le cere senatorilor Titus Corlateans si Ovidiu Dontu sa isi retraga proiectul de lege depus joi la Senat care prevede acest lucru. Dragnea afirma ca cele doua subiecte nu trebuie amestecate.

Proiectul de lege a fost depus joi de senatorii PSD Ovidiu Dontu si Titus Corlatean si are trei articole, initiatorii cerand dezbaterea in procedura de urgenta. La articolul 1 se precizeaza ca cetatenii Romaniei chemati sa isi exprime vointa prin vot, in cadrul referendumului national cu privire la revizuirea Constitutiei, in ultima duminica a perioadei de 30 de zile de la data adoptarii propunerii de revizuire, prevazuta la articolul 151 din Constitutie.

Data referendumului national se aduce la cunostinta publica de catre Guvern, in cel mult trei zile de la intrarea in vigoare a legii, prin Monitorul Oficial si prin presa, radio si televiziune.

Articolul 2 al propunerii legislative prevede ca persoanele care au dreptul sa participe la referendumul national privind revizuirea Constitutiei, modul de desfasurare a campaniei pentru referendum, organizarea si desfasurarea lui, organizarea si atributiile birourilor electorale, faptele care constituie contraventii si infractiuni precum si modul de constatare si sanctionare a acestora sunt stabilite la articolele 4, 7 precum si capitolele IV, V si VI din Legea 3/2000.

Rezultatul referendumului se stabileste in conformitate cu prevederile articolului 5 si articolului 7 din legea 3/2000.

La articolul 3 din propunerea legislativa se mentioneaza ca toate cheltuielile pentru organizarea si desfasurarea referendumului national privind revizuirea Constitutiei se suporta de la bugetul de stat pe anul 2016.

Initiatorii mentioneaza in expunerea de motive ca organizarea referendumului este reglementata de Legea nr. 3/2000, care la articolul 6 si articolul 7, rezervate referendumului pentru revizuirea Constitutiei, prevede obligatia stabilirii prin lege a organizarii si defasurarii fiecarui asemenea referendum.

„Totodata, legea nr. 3/2000 obliga ca prin lege speciala sa se stabileasca obiectul si data referendumului national pentru revizuirea Constitutiei, cu respectarea articolului 151 din Constitutie. In vederea aducerii la indeplinire a acestor dispozitii, a fost elaborat prezentul proiect de lege, pentru organizarea si desfasurarea referendumului pentru revizuire”, spun senatorii PSD.

De asemenea, initiatorii propun ca proiectul de lege sa fie adoptat in procedura de urgenta.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri ca referendumul de revizuire a Constitutiei privind stabilirea definitiei familiei traditionale, in legea fundamentala, ca uniunea dintre un barbat si o femeie, nu ar trebui organizat in aceeasi zi cu alegerile parlamentare. El a explicat ca este normal ca o initiativa cetateneasca sa primeasca ”un referendum propriu”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Comentarii: