Streinu Cercel a primit si al doilea vaccin: „Masca va ramane obligatorie in continuare pana in 2023”

politica

Senatorul PSD Adrian Streinu Cercel, fost director al Institutului National de Boli Infectioase „Prof. Dr. Matei Bals”, a primit duminica dimineata a doua doza de vaccin. 

Cadrele medicale primesc de duminica a doua doza a vaccinului antiCovid. Prima la rapel a fost asistenta medicala Mihaela Anghel de la Institutul National de Boli Infectioase „Matei Bals” din Bucuresti. Ea este asistenta medicala generalista, membra a echipei medicale care, in data de 27 februarie anul trecut, a preluat primul pacient din Romania confirmat cu virusul SARS-CoV-2.

Cercel s-a aflat si el printre cei care s-au vaccinat a doua oara. El a declarat apoi ca „masca va ramane obligatorie in continuare pana in 2023”.

„Teoretic, dupa a doua doza, la sapte zile deja putem fluiera linistiti ca nu mai suntem la risc sa dezvoltam infectii severe cu noul coronavirus. Dar, atentie, masca va ramane obligatorie in continuare (…) pana in 2023, pentru ca acest vaccin ne protejeaza pe dinauntru, nu ne protejeaza si la nivelul mucoaselor, astfel incat, daca dam masca jos si renuntam la ea, avem toate sansele sa luam un virus pe care noi pe urma sa il dam mai departe unor persoane care nu sunt imunizate si o sa generam in continuare imbolnaviri”, a declarat Streinu-Cercel. El a comparat pandemia cu o cometa.

„Cometa stim ca are o coada care este lunga, acea coada este si coada pandemiei si ca atare vor fi cazuri pana se vor imputina suficient de mult astfel incat sa putem considera ca virusul a iesit din circuitul biologic normal”, a precizat fostul director al Institutului ”Matei Bals”.

Intrebat de jurnalisti ce este de facut daca persoana vaccinata intra in contact cu o alta infectata cu virusul SARS-CoV-2 la doua saptamani dupa rapel, Streinu-Cercel a raspuns: „Nu e nevoie sa stati in carantina, este nevoie sa va monitorizati. Masurile de precautie de pana acum ar trebui mentinute si chiar intarite, pentru ca aceste doua elemente – imunizarea prin vaccinare, respectiv masurile de protectie – impreuna sa duca la reducerea circulatiei foarte rapide a acestui virus in populatie”.

Potrivit lui Cercel, acest vaccin ne protejeaza de toate tulpinile care sunt in circulatie in acest moment.

„Ce va fi peste un an nu stiu, de aceea trebuie sa ne grabim ca in cursul acestui an sa vaccinam tot ce se poate vaccina si intr-un pas alert in asa fel incat sa imunizam cat mai multa populatie si incercam sa scoatem virusul din circulatie”, a spus Cercel.

Mai mult despre:

Comentarii: