STS, dezvaluiri despre presiunile PSD. Cum a sechestrat „procurorul” Olguta Vasilescu tabletele pentru alegeri

politica

Alegerile prezidentiale ar putea fi afectate de decizia Liei Olguta Vasilescu, presedinte al Comisiei de investigare a „fraudelor” de la alegerile europarlamentare, de a sechestra aproape 19.000 de tablete pentru prevenirea votului multiplu. Tabletele au fost sechestrate timo de doua luni.

Lia Olguta Vasilescu a trimis in data de 7 iulie o adresa catre Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) prin care a cerut ca sistemul informatic folosit la alegerile europarlamentare sa fie sigilat, potrivit informatiilor oficiale furnizate de STS la solicitarea „Adevarul“.

Astfel, aproape 19.000 de tablete care au scanat buletinele votantilor din 26 mai pentru a impiedica orice tentativa de vot multiplu au fost „sigilate”.

Regulamentul Camerei Deputatilor permite Comisiei de ancheta sa dispuna „predarea obiectelor sau a inscrisurilor“ din speta cercetata. Regulamentul a fost modificat anul acesta de coalitia PSD-ALDE, special ca parlamentarii sa primeasca puteri sporite, dupa ce ancheta despre asa-zisa fraudare a alegerilor prezidentiale din 2009 a fost un fiasco.

Practic, parlamentarii PSD si-au oferit singuri puteri de procurori, mentioneaza Adevarul.

De la inceputul lunii iulie, tabletele STS au fost puse sub sigiliu de „procurorul“ Lia Olguta Vasilescu si de adjunctul sau Viorel Salan. Surse care se ocupa de implementarea sistemului electronic au explicat pentru „Adevarul“ ca, imediat dupa alegerile europarlamentare, tabletele ar fi trebuit sa treaca printr-o serie de operatiuni tehnice.

„Se descarca datele vechi, apoi trebuie instalata o aplicatie noua pentru alegerile prezidentiale. Procedura necesita timp. In mod normal, STS ar avea nevoie de trei luni pentru a pregati cele 19.000 de tablete si operatorii aferenti.  Insa sistemul informatic a stat sub lacat din iulie si pana acum, cand au ramas mai putin de doua luni pana la urmatorul scrutin“, sustin sursele citate.

In data de 10 septembrie, prim-adjunctul STS, generalul Ionel-Sorin Balan, a anuntat, in premiera, la audierile din Comisia de ancheta, ca tabletele sunt sigilate. Ulterior, la presiunea presei, Lia Olguta Vasilescu a cedat, dar a mai tras de timp cat a putut. Abia in data de 12 septembrie STS a primit din partea Comisiei parlamentare o adresa prin care „se aduce la cunostinta faptul ca este permisa desigilarea sistemului“, arata STS.

In intervalul iulie-septembrie, specialistii STS nu s-au putut apropia de tablete, desi era necesara pregatirea pentru prezidentiale. Sigiliul aplicat de Lia Olguta Vasilescu nu a avut niciun efect din punct de vedere juridic, in conditiile in care Comisia de ancheta doar a audiat angajati din STS si AEP, fara a veni pana acum cu un raport final.

Citeste si: Olguta Vasilescu, delir in spatele usilor inchise: „Softul a fost ilegal. Ilegal! Doamna premier, daca vrem ca data viitoare sa castigam alegerile va trebui sa nu mai folosim acest soft”

Vicepresedintele PSD, Lia Olguta Vasilescu, a declarat, pe 13 august, intr-o conferinta a PSD Craiova cu usile inchise, ca, „cu certitudine”, alegerile europarlamentare au fost fraudate. Ea i-a cerut lui Dancila sa elimine softul de monitorizare a prezentei la vot si de depistare a votului multiplu pentru a „castiga viitoarele alegeri”.

Presa a fost data afara din sala de conferinta inainte de discursurile liderilor PSD. Vorbind apasat si scarsnind din dinti, Olguta Vasilescu a afirmat ca „pot sa va spun cu certitudine ca alegerile au fost fraude”.

„Eu vreau sa va spun o certitudine, stimati colegi. Nu acesta a fost scorul acestor alegeri, cel real. Si, Marius (Pieleanu, prezent in sala), sondajele tale au fost bune, pentru ca scorul partidului era cu 3 in fata. Conduc comisia de ancheta a Parlamentului Romaniei pentru a se verifica ce s-a intamplat la aceste alegeri europarlamentare si daca au fost fraude. Pot sa va spun cu certitudine ca au fost fraude. Pot sa va spun cu certitudine ca s-a votat multiplu. Pot sa va spun cu certitudine ca softul a fost ilegal. Ilegal!

(…) Doamna prim-ministru, daca vrem ca data viitoare sa castigam alegerile va trebui sa nu mai folosim acest soft. Va trebui ca STS-ul sa nu mai aiba atributii in organizarea alegerilor (aplauze puternice)”, a declarat Olguta Vasilescu, cu un rictus nervos.

Mai mult despre:


Comentarii: