news

Studenti clujeni, protest cu corturi fata de situatia din Fasia Gaza. Ei cer sistarea legaturilor universitatii cu institutii si companii din Israel

Mai multi studenti ai Universitatii ”Babes-Bolyai” si ai Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca, au „ocupat”, vineri, 24 mai, curtea Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala, potrivit Radio Romania Cluj. Cei 15 studenti, organizati sub „titulatura” „Studenti clujeni pentru Palestina/ Cluj Students for Palestine”, au instalat trei corturi in curtea facultatii.

Actiunea se va desfasura pe o perioada nelimitata, potrivit reprezentantilor studentilor clujeni. Ei le solicita celor doua universitati, si nu numai, responsabilitate institutionala. Studentii isi doresc si suprimarea imediata a oricaror legaturi ale institutiilor de invatamant, fata de orice entitate implicata sau care profita de situatia din Fasia Gaza.

Printre companiile fata de care le este solicitata universitatilor incheierea imediata a colaborarilor se numara NTT Data, Siemens, companiei Lockheed Martin si Alstom.

O initiativa asemanatoare a avut loc, la inceputul saptamanii, in Bucuresti, in curtea Facultatii de Psihologie.

Cele sapte revendicari ale studentilor

In comunicatul transmis presei, studentii sustin ca  actiunea vine ca raspuns la „lipsa de initiativa” pana in prezent din partea universitatilor de a lua orice masuri institutionale la indemana „pentru a se pozitiona de partea justitiei si de a contribui la prevenirea comiterii crimei de genocid in Fasia Gaza”, in conformitate cu masurile provizorii indicate de Curtea Internationala pentru Justitie (CIJ) din 26 ianuarie 2024.

„Ocupam Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala pentru ca nu putem ramane impasibili in fata acestei situatii si, din pozitia noastra de studenti, transmitem clar si raspicat ca nu vom continua sa permitem universitatilor din care facem parte sa nu ia masuri si astfel sa continue sa fie complice la genocid”, au aratat protestatarii.

Studentii clujeni au o lista de sapte revendicari adresate conducerii Universitatii „Babes-Bolyai” si Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca, redate integral mai jos:

  1. Demilitarizarea universitatilor. Cerem oprirea colaborarilor universitare cu industria militara. Solicitam incetarea oricarei colaborari dintre UTCN si compania de armament Lockheed Martin, care contribuie la genocidul in desfasurare din Fasia Gaza.

In conformitate cu hotararile preliminare emise de catre Curtea Internationala de Justitie de investigare a unei plauzibile crime de genocid, consideram ca orice colaborare dintre o universitate si o companie producatoare de armament este o incalcare a legislatiei internationale si este incompatibila cu valorile si misiunea pe care mediul academic si le insuseste si le promoveaza. Revendicam universitatea drept un spatiu destinat cunoasterii, si nu militarizarii.

  1. Boicotul genocidului si al ocuparii ilegale. Cerem oprirea colaborarilor universitare cu companii si institutii implicate in afaceri cu complexul militar israelian sau companii/institutii care contribuie la sustinerea ocuparilor ilegale din Cisiordania si Ierusalim.

Solicitam: a. sistarea parteneriatelor de practica si sponsorizari dintre UTCN si Siemens, respectiv UBB si Siemens, companie implicata in proiectul EuroAsia Interconnector si investitor in asezarile ilegale din Palestina ocupata. b. incetarea colaborarii, pornind de la sponsorizarea a trei programe de studii in cadrul Facultatii de Matematica si Informatica, dintre UBB si NTT Data, care lucreaza cu armata israeliana; c. anularea parteneriatului dintre UTCN si Alstom SA si a acordurilor de practica dintre Facultatea de Litere din cadrul UBB si Alstom SA, companie implicata in proiecte de expansiune a ocuparilor israeliene ilegale din Ierusalimul de Est; d. boicotul academic.

Cerem intreruperea parteneriatelor cu universitatile din Israel, parte integranta a complexului militar israelian, cu rol in sustinerea ocuparii ilegale a teritoriilor palestiniene si in violarea drepturilor omului. UBB colaboreaza cu universitatile israeliene prin proiecte Erasmus si prin parteneriate interuniversitare, iar Guvernul Romaniei a semnat in 2020 un acord bilateral de cooperare cu Guvernul statului Israel privind cooperarea in domeniile educatiei, stiintei, culturii, tineretului si sporturilor.

  1. Transparenta fata de studenti si cetateni. Cerem ca universitatile sa faca publice intr-un mod transparent toate legaturile cu companii sau institutii implicate in zone de conflict.

Cerem ca universitatile sa dezvolte un sistem de audit intern, in care sa fie implicati si studentii, pentru a evalua colaborarile cu entitati care opereaza in zone de conflict si care ar putea fi parte directa sau indirecta la crime de razboi sau crime impotriva umanitatii.

  1. Solidaritate cu studentii palestinieni. Cerem ca UBB si UTCN, dar si universitatile, in general, sa puna la dispozitie locuri dedicate pentru studentii palestinieni refugiati in Romania ca urmare a genocidului din Fasia Gaza.

Suntem solidari cu toti profesorii si studentii palestinieni, victime ale ocupatiei israeliene, carora le este refuzat dreptul la educatie. Cerem universitatilor sa actioneze in conformitate cu angajamentul lor pentru sprijinirea mediului academic international si sustinerea si promovarea libertatii academice si sa sprijine studentii si cadrele didactice refugiati in urma genocidului din Fasia Gaza.

  1. Sanctionarea rasismului si islamofobiei in universitate. Cerem ca UBB si UTCN si, in general, universitatile sa includa sanctionarea si combaterea islamofobiei in politicile lor interne privitoare la combaterea discriminarii.

Cerem sanctionarea cadrelor universitare care au emis declaratii rasiste fata de populatia din Fasia Gaza sau araba, in general.

  1. Sistarea fondurilor europene de cercetare pentru proiecte care incalca legislatia internationala. Solicitam universitatilor si cadrelor didactice sa se alature apelului initiat de 500 de universitari europeni care au inaintat un apel catre UE sa inceteze finantarea proiectelor de cercetare «care pot, direct sau indirect, sa incalce dreptul international si drepturile omului», in special in ceea ce priveste finantarea substantiala pentru cercetare pe care UE o ofera institutiilor din Israel.
  2. Solidaritate cu studentii care au fost reprimati de universitatile europene. Cerem UBB si UTCN si, in general, universitatilor sa chestioneze universitatile partenere care au reprimat violent protestele studentilor (ex. Universitatea din Amsterdam, Universitatea din Viena, Leipzig si Berlin) si sa intreprinda o ancheta interna,cu participarea si a reprezentantilor studentilor, in legatura cu modul in care a fost restrictionat dreptul la libera exprimare si manifestare a studentilor din aceste universitati. Rezultatele acestei anchete vor fi apoi prezentate studentilor, care vor decide daca colaborarile cu aceste universitati vor continua.”

Reactia rectorului UBB

Rectorul UBB Cluj, Daniel David, a sustinut ca va analiza cu atentie solicitarile studentilor, pe care insa nu le-a primit.

„UBB este o institutie academica, care nu face politica. Dar membrii comunitatii noastre, deci inclusiv studentii nostri (sau mai larg din UUC), evident ca pot si adesea au, ca persoane individuale, diverse pozitii politice sau cu implicatii politice. Atat timp cat aceasta nu interfereaza cu actul academic si nu duce la sustinerea unor forte politice in spatiul UBB nu-i putem opri”, a precizat Daniel David.

„Astept sa primesc solicitarile lor, inca nu le am, le vom analiza cu atentie si responsabilitate in weekend si luni dimineata, iar cel tarziu luni la ora 13.00 (sau mai repede, daca le primesc si reusesc sa ma documentez) ii voi invita pe reprezentantii lor la o discutie la Rectoratul UBB”, a transmis rectorul UBB, Daniel David, conform Cluj24.

(foto: telegram/cluj students for Palestine)

Urmareste-ne si pe:
Flavius Iancu

Share
Published by
Flavius Iancu

Recent Posts

Inca un accident de tren in India, un tren de marfa s-a ciocnit cu unul de pasageri. Cel putin 8 morti, zeci de raniti – Video

Cel putin opt persoane au fost ucise si zeci de alte persoane au fost ranite…

3 minute ago

Perchezitii la seful Politiei Cluj, dosar de fapte de coruptie. El este nepotul lui Ioan Rus, fost ministru de Interne

Luni dimineata au loc perchezitii in birourile IPJ Cluj, fiind vizata si politia rutiera. Este…

O oră ago