externe

Studentii belgieni si olandezi s-au alaturat protestelor declansate in campusuri. Unde se mai organizeaza proteste

Studenti din Belgia si din Tarile de Jos au ocupat luni zone ale universitatilor din Ghent si Amsterdam pentru a protesta fata de razboiul din Gaza, alaturandu-se manifestatiilor studentesti internationale care au inceput in campusurile din SUA, potrivit Reuters.

O purtatoare de cuvant a UGent din Belgia, Universitatea din Gent, a declarat ca aproximativ 100 de studenti ocupau anumite parti ale universitatii, confirmand informatiile anterioare din presa locala. Ea a adaugat ca studentii au spus ca protestul va dura pana miercuri, 8 mai.

UGent nu a aprobat cererea de protest a studentilor, dar mai multi angajati si profesori ai UGent au semnat o scrisoare deschisa sustinand protestul si condamnand decizia universitatii de a-si continua relatia cu Israelul.

In Tarile de Jos, studentii au ocupat o zona a Universitatii din Amsterdam (UvA), cerand atat UvA, cat si Vrije Universiteit Amsterdam (VU) sa inceteze parteneriatele economice si academice cu Israelul, a informat presa locala.

Marea Britanie
Potrivit The Guardian, studentii de la alte cinci universitati din Marea Britanie au organizat ocupatii ale campusurilor pentru a face presiuni asupra institutiilor pentru a retrage fonduri din Israel si a pune capat parteneriatelor cu Israel. Studentii au infiintat luni tabere la Scoala de Studii Orientale si Africane (Soas) si la universitatile Oxford, Cambridge, Liverpool si Edinburgh.

„Respectam dreptul studentilor si membrilor personalului nostru la libertatea de exprimare sub forma de proteste pasnice. II rugam pe toti cei care participa sa faca acest lucru cu respect, curtoazie si empatie”, a declarat un purtator de cuvant al Universitatii din Oxford.

„Universitatea este pe deplin angajata fata de libertatea academica si libertatea de exprimare in cadrul legii si recunoastem dreptul de a protesta. Cerem tuturor membrilor comunitatii noastre sa dea dovada de intelegere si empatie. Prioritatea noastra este siguranta intregului personal si a studentilor. Nu vom tolera antisemitismul, islamofobia si orice alta forma de ura rasiala sau religioasa sau alte activitati ilegale”, a spus si un purtator de cuvant al Universitatii din Cambridge.

SUA
Studentii de la Universitatea California (UCLA) au organizat un sit-in la Dodd Hall si un miting in sprijinul a 45 de studenti care au fost arestati recent.

Cuba
Sute de studenti s-au adunat si la Universitatea din Havana pentru a condamna actiunile politiei impotriva protestatarilor din SUA si pentru a-si arata sprijinul pentru Palestina.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Atac rusesc cu drone asupra Kievului si Odesei. Ucrainenii au lovit Sevastopolul duminica dimineata

Potrivit fortelor aeriene ucrainene, zonele afectate au inclus Kievul, regiunea Vinita din sud-vestul capitalei, regiunea…

O oră ago

Cheltuielile militare ajuta la cresterea economica a Rusiei. Crestere de 5,4% in primul trimestru al anului 2024

Economia Rusiei a crescut cu 5,4% in primul trimestru al anului 2024, arata statisticile oficiale…

23 de minute ago

SUA instaleaza un numar record de 5 milioane de instalatii solare si isi propune 10 milioane pana in 2030

Un comunicat publicat de Asociatia Industriilor de Energie Solara (SEIA) sustine ca SUA a depasit…

25 de minute ago

Maia Sandu va dona unei organizatii caritabile premiul de 25.000 de euro, primit ieri, la Leipzig

Sefa statului Republicii Moldova, Maia Sandu, a primit, sambata la Leipzig, premiul „Robert Blum pentru…

13 minute ago

Un nou summit in format Ramstein va avea loc luni. Reuniune a ministrilor Apararii aliati privind sprijinul militar pentru Ucraina

Urmatorul summit in "format Ramstein" al Grupului de contact pentru aparare din Ucraina (UDCG) va…

O oră ago

Traficanti de droguri de mare risc, retinuti in Bistrita. Unul dintre ei este acuzat si de viol asupra unei persoane minore

Politistii Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate Bistrita-Nasaud, impreuna cu procurorii Directiei de Investigare a…

2 ore ago