Studiu alarmant: Microplastice au fost gasit in fiecare placenta umana testata. Polietilena, PVC si nailon

life

Plastic

Microplastice au fost gasite in fiecare placenta umana testata in cadrul unui studiu, ceea ce i-a facut pe cercetatori sa fie ingrijorati de potentialul impact asupra sanatatii fetusilor in curs de dezvoltare, transmite The Guardian.

Oamenii de stiinta au analizat 62 de mostre de tesut placentar si au constatat ca cel mai frecvent plastic detectat a fost polietilena, folosita la fabricarea pungilor si a sticlelor de plastic. Un al doilea studiu a relevat prezenta microplasticelor in toate cele 17 artere umane testate si a mentionat ca particulele ar putea duce la infundarea vaselor de sange.

De asemenea, microplasticele au fost descoperite recent in sangele uman si in laptele matern, ceea ce indica o contaminare generalizata a corpului oamenilor. Impactul asupra sanatatii este inca necunoscut, dar s-a demonstrat in laborator ca microplasticele provoaca daune celulelor umane. Particulele ar putea sa se depuna in tesuturi si sa provoace inflamatii, asa cum fac particulele de poluare a aerului, sau substantele chimice din plastic ar putea fi daunatoare.

Cantitati uriase de deseuri de plastic sunt aruncate in mediul inconjurator, iar microplasticele au poluat intreaga planeta, de la varful Muntelui Everest pana in cele mai adanci oceane. Se stie ca oamenii consuma aceste particule mici prin intermediul alimentelor si al apei, precum si prin inhalare, iar acestea au fost gasite in fecalele bebelusilor si ale adultilor.

Profesorul Matthew Campen, de la Universitatea din New Mexico, SUA, care a condus cercetarea, a declarat: „Daca observam efecte asupra placentei, atunci toata viata mamiferelor de pe aceasta planeta ar putea fi afectata. Asta nu este bine”.

El a spus ca concentratia tot mai mare de microplastice in tesuturile umane ar putea explica cresterea unor probleme de sanatate, inclusiv a bolilor inflamatorii intestinale (IBD), a cancerului de colon la persoanele sub 50 de ani si scaderea numarului de spermatozoizi. Un studiu din 2021 a constatat ca persoanele cu IBD aveau cu 50% mai multe microplastice in fecale.

Campen a declarat ca este profund ingrijorat de cresterea productiei globale de materiale plastice, deoarece aceasta inseamna ca problema microplasticelor din mediul inconjurator „nu face decat sa se agraveze”.

Cercetarea, publicata in revista Toxicological Sciences, a descoperit microplastice in toate probele de placenta testate, cu concentratii cuprinse intre 6,5 si 790 micrograme pe gram de tesut. PVC si nailon au fost cele mai frecvente materiale plastice detectate, dupa polietilena.

Microplasticele au fost analizate folosind substante chimice si o centrifuga pentru a le separa din tesut, apoi incalzindu-le si analizand semnatura chimica caracteristica fiecarui plastic. Aceeasi tehnica a fost folosita de oamenii de stiinta de la Universitatea Medicala Capitala din Beijing, China, pentru a detecta microplasticele in probele de artere umane.

Microplasticele au fost detectate pentru prima data in placente in 2020, in esantioane de la patru femei sanatoase care au avut sarcini si nasteri normale in Italia. Oamenii de stiinta au declarat: „Microplasticele poarta cu ele substante care, actionand ca perturbatori endocrini, ar putea provoca efecte pe termen lung asupra sanatatii umane”.

Concentratia de microplastice in placente a fost deosebit de ingrijoratoare, a spus Campen. Tesutul creste timp de numai opt luni, deoarece incepe sa se formeze la aproximativ o luna de sarcina. „Alte organe ale corpului se acumuleaza pe perioade mult mai lungi de timp”, a adaugat el.

Foto: Deposit Photos

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: