Studiu: Copiii crescuti in SARACIE au creierul mai MIC. Cati bani trebuie sa castige familia

news

Un studiu efectuat de o echipa de cercetatori din Statele Unite a ajuns la o concluzie socanta privind efectele saraciei asupra copiilor. Astfel, copiii crescuti in conditii precare au creierul mai mic decat al celorlalti copii cu conditii mai bune de viata.

Oamenii de stiinta au suspectat de multa vreme ca mediul in care sunt crescuti copiii poate afecta capacitatile lor cognitive, ca statutul lor socio-economic le  influenteaza comportamentul si abilitatile mintale. Revista Nature Neuroscience a publicat, pe 30 martie, un studiu care demonstreaza ca abilitatile cognitive ale unui copil sunt afectate de nivelul de venituri al familiei.

Studiul a fost realizat de o echipa de cercetatori de la Columbia University din New York impreuna cu medici de la spitalul de copii din Los Angeles.

Echipa a analizat creierele a 1.099 de copii, adolescenti si adulti tineri din mai multe orase americane. Cum oamenii cu venituri mici provin, de regula, din randul minoritatilor etnice, cercetatorii au luat in calcul genealogia genetica a fiecarui copil si au ajustat apoi calculele astfel incat efectele saraciei sa nu fie denaturate de micile diferente de la nivelul structurii creierului dintre grupurile etnice. Creierul copiilor din familiile cu venituri mici, mai putin de 25.000 de dolari pe an, s-a dovedit a fi cu 6% mai mic decat cel al copiilor din familii cu venituri bune, de peste 150.000 de dolari pe an, scrie Scientific American.

La copiii din cele mai sarace familii, decalaje de venit de doar cateva mii de dolari au fost asociate cu diferente mari in structura creierului, mai ales in regiuni cerebrale legate de limbaj si capacitati de luare a deciziilor. Totodata, punctajul copiilor la teste care masurau capacitatile cognitive, cum ar fi cele de a citi sau memora, a scazut odata cu venitul parintilor, mentioneaza totb.ro.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: