Studiu sociologic, cine sunt alegatorii PSD: jumatate au mai putin decat liceul, majoritatea sunt peste 61 de ani

politica

Un studiu prezentat de CURS/Avangarde privind studiile celor care au votat principalele partide la alegerile de duminica arata ca jumatate dintre alegatorii PSD nu au absolvit nici macar liceul.

49% dintre alegatorii PSD au ca studii mai putin decat liceul, in timp ce numai 17% au absolvit o facultate. USR PLUS are cei mai multi alegatori cu studii superioare, in timp ce alegatorii cu studii medii s-au impartit, majoritar, intre PSD si PNL.

In functie de varsta, cei mai tineri, intre 18-30 de ani, au fost atrasi in proportie mai mare de USR PLUS – un pic peste 30% la ambele camere. A urmat indeaproape PNL, ales de circa 28% dintre tineri. PSD a fost votat de 11% dintre cei intre 18 si 30 de ani si, in timp ce Alianta pentru Unirea Romanilor (AUR) a atras 8% dintre tineri. Practic, acestia sunt si cei mai numerosi votanti ai noii formatiuni din Parlament.

La categoria de varsta 31-60 de ani, cei mai multi au votat PNL si mai apoi PSD si USR PLUS. La categoria peste 61 de ani, mai mult de jumatate dintre alegatori au votat PSD. Doar 2% din aceasta categorie au votat cu AUR, ceea ce confirma faptul ca partidul nou infiintat a fost preferat de oamenii tineri.

In ceea ce priveste mediul din care provin alegatorii, observam ca orasenii au preferat in egala masura PNL si PSD, in vreme ce alegatorii de la sate au votat mai mult cu PSD. De remarcat ca si aici AUR are procente sensibil egale.

Cercetarea a fost facuta de institutul CURS-Avangarde pe baza studiului exit-poll realizat pentru ora 21.00, deci la inchiderea urnelor in ziua alegerilor.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: