externe

SUA: Acord de principiu intre Biden si republicani pentru evitarea intrarii in incapacitate de plata

Presedintele american Joe Biden si speaker-ul republican al Camerei Reprezentantilor Kevin McCarthy au ajuns la un acord de principiu legat de spinoasa problema a datoriei, potrivit liderului republican, o etapa cruciala pentru a evita o incapacitate de plata a principalei puteri economice a lumii, noteaza AFP, preluata de Agerpres.

Acest compromis, rezultatul unor negocieri foarte dure, urmeaza sa fie votat miercuri in Camera, a anuntat Kevin McCarthy.

In caz contrar, Statele Unite s-ar putea gasi din 5 iunie in incapacitate de plata, adica in imposibilitatea de a-si onora angajamentele financiare, fie ca sunt salarii, pensii sau rambursarile catre creditori.

Nu s-au facut publice detalii cu privire la continutul acordului, insa liderul republican a anuntat ca va avea o noua intalnire cu presedintele Biden duminica.

Ca aproape toate marile economii, Statele Unite traiesc pe credit.

Dar, spre deosebire de alte tari dezvoltate, America se confrunta regulat cu o constrangere legala: plafonul datoriei, suma maxima de indatorare a Statelor Unite, care trebuie majorat oficial de Congres.

Din aceasta procedura legislativa de rutina, republicanii, majoritari in Camera Reprezentantilor din ianuarie, au facut un instrument de presiune politica.

Refuzand sa acorde un asa-zis „cec in alb” presedintelui democrat, ei au conditionat orice crestere a acestui plafon, stabilit in prezent la 31.400 de miliarde de dolari, de taieri bugetare.

Si i-au plasat lui Kevin McCarthy, care se prezinta drept un aparator intransigent al rigorii bugetare, responsabilitatea de a negocia cu presedintele octogenar.

Joe Biden, candidat la realegerea sa, a refuzat mult timp sa vina la masa negocierilor, acuzand opozitia ca tine economia americana „ostatica” cerand astfel de reduceri.

Dupa mai multe reuniuni la Casa Alba intre cei doi, echipele presedintelui si ale „speaker-ului” republican s-au inhamat in cele din urma la nesfarsite sesiuni de negocieri – toate comentate din belsug de tot Washingtonul.

Acordul de principiu gasit sambata seara da o gura de aer pietelor americane, care incepeau sa vada cu un ochi rau aceasta paralizie in capitala americana. Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a decis miercuri sa plaseze „sub supraveghere” ratingul AAA al Statelor Unite, estimand ca „esecul de a ajunge la un acord (…) ar fi un semn negativ in termeni de guvernanta”.

Economia mondiala, deja prada unei „puternice incertitudini”, s-ar fi „putut lipsi” de aceste negocieri tensionate, a criticat si directorul Fondului Monetar International, Kristalina Georgieva.

Compromisul trebuie acum validat de Senat, controlat la limita de democrati, si de Camera Reprezentantilor, unde conservatorii au o majoritate fragila.

Calendarul parlamentar are constrangeri: multi alesi s-au intors la casele lor din cele patru colturi ale Statele Unite pentru o pauza de cateva zile, cu ocazia weekendului prelungit lung de „Memorial Day”. Ei au fost instruiti sa fie pregatiti sa se intoarca de urgenta la Washington.

In plus, unii progresisti din cadrul Partidului Democrat, precum si alesi ai Partidului Republican, au amenintat ca nu vor ratifica sau vor amana cat mai mult posibil un text care ar face prea multe concesii taberei adverse.

De fapt, este foarte comun sa se ajunga la compromisuri de ultima ora pe acest tip de dosar, incheie AFP.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Peste 70 de tornade in SUA. Case distruse si pagube importante in Nebraska si Iowa

70 de tornade au fost inregistrate vineri in Statele Unite, de American Weather Services (NWS),…

11 minute ago

Romania se scufunda: o noua alunecare de teren a provocat surparea unei strazi, de aceasta data la Cluj

O alunecare de teren s-a produs pe o strada din Cluj-Napoca, fiind afectata una dintre…

14 minute ago

Vremea de Florii si de 1 Mai. Primavara se intoarce in toata tara

Administratia Nationala de Meteorologie a emis prognoza meteo pentru urmatoarele doua saptamani. Potrivit specialistilor ANM,…

29 de minute ago

Criminali si violatori rusi, invitati sa predea copiilor „patriotismul” in scoli, dupa ce au luptat pe fronturile din Ucraina

Dupa ce se intorc din razboiul din Ucraina, multi soldati rusi sunt invitati sa vorbeasca…

45 de minute ago

Spania la extreme: Cel mai lung si cel mai scurt nume de localitate

Spania are onoarea de a avea cel mai lung nume de localitate din UE si…

46 de minute ago

Un tribunal din Istanbul a condamnat-o pe terorista siriana care a comis un atentat cu bomba din noiembrie 2022 la 1.790 de ani de inchisoare

Un tribunal din Istanbul a condamnat-o pe principala autoare a atentatului mortal cu bomba comis…

60 de minute ago