SUA o iau inainte rusilor si ataca ISIS la sol. Deja a fost UCIS un soldat american

externe

Statele Unite au suferit primul esec in batalia la sol impotriva gruparii Stat Islamic in Irak, in timpul unei operatiuni de salvare a 69 de ostatici detinuti de jihadisti. Un militar american a fost ucis in timpul unui raid de noapte.

„Aceasta operatiune a fost planificata in mod deliberat dupa ce am primit informatii ca urmeaza o iminenta executie in masa a ostaticilor”, a declarat Peter Cook, purtatorul de cuvant al Pentagonului. Misiunea a vizat un avanpost al gruparii teroriste din Hawija, in nordul Irakului, un oras majoritar kurd. Operatiunea a reprezentat o colaborare intre fortele speciale americane si combatantii kurzi Peshmerga, anunta telegraph.co.uk.

Militarii s-au apropiat cu elicoptere de zona in care se aflau jihadistii, iar atacul a fost dat in jurul orei 2.00 noaptea. Un militar american nu a supravietuit ranilor provocate in urma actiunii. Este prima victima de partea americana in urma unei operatiuni anti-ISIS la sol, de la declansarea campaniei anti-jihadiste, in august anul trecut. Si trei luptatori Peshmerga au fost raniti in timpul raidului.

„Felicit si le multumesc persoanelor curajoase care au participat la aceasta operatiune incununata de succes si care a salvat multe vieti. Regret profund pierderea unui om de-al nostru, care a murit in timp ce isi sprijinirea camarazii sai din Irak aflati intr-o misiune dificila”, a declarat generalul Lloyd Austin J III, comandantul Comandamentului Central al SUA.

Peter Cook a declarat ca cinci jihadisti au fost capturati, mai multi au fost ucisi, iar SUA a obtinut informatii importante despre grupare.

Cu o zi inaintea raidului, ISIS a anuntat ca a executat 18 persoane acuzate de spionaj. Unul dintre ostatici a fost tarat pe strazi pana cand a murit, iar altii au fost spanzurati de stalpi de electricitate, arata presa locala.

Bazandu-se pe sprijinul aerian al SUA, trupele irakiene si militiile siite au intensificat, in ultimele saptamani, ofensiva asupra orasului Ramadi si a rafinariei de petrol de la Baiji.

Joi, avioanele coalitiei au lansat un atac amplu in zona de extractie a petrolului controlata de ISIS, ca parte a unei operatiuni de limitare a surselor de finantare a gruparii jihadiste. Rafinaria le-ar oferi intre 1,7 si 5,1 milioane de dolari lunar.

Colonelul Steven Warren, purtatorul de cuvant al Coalitiei, a declarat ca, in ciuda campaniei anti-jihadiste din Irak si Siria, care dureaza de mai bine de un an, exista putine semne ca gruparea si-ar fi slabit fortele.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , , , ,

Comentarii: