externe

SUA acuza ca alegerile prezidentiale din Nicaragua sunt o „comedie”. Presedintele Ortega sustine ca oponentii ca sunt „demoni care si-au vandut sufletul”

Presedintele statului Nicaragua, Daniel Ortega, este linistit in privinta realegerii sale pentru un al patrulea mandat de cinci ani dupa alegerile de duminica pe care Washingtonul le-a calificat drept o comedie, singura necunoscuta fiind rata absenteismului, in conditiile in care toti rivalii seriosi ai actualului sef al statului au fost arestati, transmite AFP, citata de Agerpres.

Sectiile de votare s-au inchis la ora locala 18:00 (00:00 GMT), iar primele rezultate erau asteptate in jurul miezului noptii (06:00 GMT), potrivit tribunalului electoral. Doar rata de participare ar putea da o idee despre sprijinul real acordat de populatie echipei formate din Daniel Ortega, 76 de ani, si sotia sa Rosario Murillo, 70 de ani, vicepresedinte din 2017.

Statele Unite au denuntat cu fermitate scrutinul.”Ceea ce presedintele din Nicaragua si sotia sa, vicepresedinta Rosario Murillo, au orchestrat astazi este o imitatie de alegeri care nu au fost nici libere, nici corecte si, cu siguranta, nici democratice”, a afirmat presedintele american, Joe Biden, citat intr-un comunicat de presa al Casei Albe.

In schimb, presedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, si-a felicitat omologul fara sa mai astepte rezultatele scrutinului.”Imperialismul si aliatii sai din Europa arata cu degetul catre Nicaragua, dar exista oameni care iubesc Nicaragua, sunt oameni care apara Nicaragua”, a spus Maduro intr-o interventie televizata in care si-a anuntat intentia de a vizita in curand aceasta tara din America Centrala.

Strazile au fost aproape pustii duminica in Managua. De teama unei prezente scazute la vot, Frontul Sandinist de Eliberare Nationala (FSLN, fosta gherila aflata la putere) a organizat vizite din usa in usa in timpul zilei pentru a mobiliza alegatorii.

Dupa ce a introdus in urna buletinul de vot, presedintele Ortega si-a acuzat oponentii ca sunt demoni (…) care aleg violenta, denigrarea, calomnia, campaniile pentru ca Nicaragua sa fie din nou prada ciocnirilor violente si razboiului”. Candidatii arestati „conspirau, nu doreau ca aceste alegeri sa aiba loc pentru ca si-au vandut de mult sufletul imperiului (nord-american) si traiesc in genunchi, cerand agresiuni” impotriva tarii, a adaugat Ortega.

Jurnalistilor din mass media internationale, printre care CNN si Washington Post, li s-a interzis intrarea in Nicaragua, iar guvernul nu a permis participarea unor observatori independenti.

Autoritatile, insa, au acreditat sambata in jur de 200 de ghizi electorali si jurnalisti atent selectionati, militanti sandinisti straini, potrivit lui Urnas Abiertas, un observator independent.

Opozitia decapitata, cu liderii sai in detentie sau in exil, a organizat o demonstratie de aproximativ o mie de persoane in San Jose, capitala statului Costa Rica, unde s-au refugiat peste 100.000 de nicaragueni. Singurul lor slogan si indemn pentru cei din tara a fost:”stati acasa”.

Cei cinci candidati inscrisi pentru a se confrunta cu seful statului in cursa electorala sunt considerati de opozitie ca dispusi la compromis cu puterea.

Potrivit unui sondaj Cid-Gallup, daca ar fi avut de ales, 65% din cei 4,4 milioane de alegatori inscrisi ar fi votat pentru un candidat al opozitiei, fata de 19% pentru actualul sef al statului.

La trei ani dupa represiunea care a facut peste 300 de morti in randul manifestantilor care au cerut in primavara anului 2018 demisia presedintelui Daniel Ortega, si cu sase luni inaintea alegerilor, vanatoarea opozantilor de catre regim a facut ravagii: au fost arestati 39 de politicieni, oameni de afaceri, tarani, studenti si jurnalisti. Printre acestia se numara cei sapte potentiali candidati care puteau reprezenta o amenintare reala pentru presedintele in exercitiu.

Favorita opozitiei in sondaje, Cristiana Chamorro (67 de ani), fiica fostei presedinte Violeta Chamorro (1990-1997), a fost primul candidat arestat, pe 2 iunie, fiind plasata in arest la domiciliu.

Oponentii sunt acuzati de subminarea suveranitatii nationale, sustinerea sanctiunilor internationale impotriva Nicaragua, tradarea patriei sau spalare de bani, in temeiul unei legi adoptate de parlament la sfarsitul anului 2020.

Frica domina in aceasta tara din America Centrala cu o populatie de 6,5 milioane de persoane, cea mai saraca din regiune si afectata dupa tulburarile din 2018 de inflatie, somaj si pandemia noului coronavirus, a carei amploare este negata de autoritati.

Dupa protestele din primavara anului 2018, peste 100.000 de nicaragueni au luat calea exilului.

Erou al revolutiei si fost luptator de gherila, Daniel Ortega este acuzat astazi de adversarii sai ca actioneaza la fel ca dictatorul Anastasio Somoza la rasturnarea caruia a contribuit in 1979.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Blue Origin, a lui Jaff Bezos, a lansat sase turisti in spatiu. 10 minute de zbor, dupa doi ani de pauza

Sase turisti "spatiali" au ajuns, pentru scurt timp, in spatiu la bordul rachetei New Shepard,…

27 de minute ago

Primar PSD din Gorj, dupa ce a lovit o femeie cu masina si a fugit: „Eu sunt bine”. Primarul este fan al Moscovei

Primarul comunei gorjene Stejari, Robert Paiusi, este cercetat de politisti dupa ce, duminica, a acrosat…

43 de minute ago

Elicopterul care il transporta pe presedintele iranian Raisi, in Azerbaidjan, implicat intr-un incident. Acesta ar fi efectuat o aterizare fortata

Elicopterul care il transporta pe presedintele iranian Ebrahim Raisi, in timpul vizitei acestuia in Azerbaidjan…

3 ore ago

Omul de incredere al lui Alexei Navalnii spune ca „nu va renunta niciodata” la lupta impotriva lui Putin

Leonid Volkov, cel care a fost atacat cu brutalitate in luna martie, spune ca impartaseste…

3 ore ago

Israelul a lovit o tabara de refugiati din centrul Fasiei Gaza. Cel putin 31 de morti

Lovituri aeriene israeliene au provocat, duminica dimineata, moartea a cel putin 31 de persoane in…

4 ore ago