SUA acuza China de manipulare presei la nivel mondial: „Miliarde de dolari pentru manipularea informatiilor”

externe

sua - china, steaguri

China manipuleaza mass-media la nivel mondial prin cenzura, colectare de date si achizitii secrete de institutii de presa straine, au declarat joi Statele Unite, avertizand ca aceasta tendinta ar putea duce la o „contractie brusca” a libertatii de exprimare la nivel mondial, relateaza Channel News Asia.

Departamentul de Stat al SUA a anuntat ca Beijingul a cheltuit anual miliarde de dolari pentru eforturile de manipulare a informatiilor, inclusiv prin achizitionarea de participatii in mass-media straine prin „mijloace publice si nepublice”, sponsorizarea influencerilor online si asigurarea unor acorduri de distributie care promoveaza continut neetichetat de guvernul chinez.

Ambasada Chinei la Washington nu a raspuns imediat la o solicitare de comentarii. In iulie, Beijingul a raspuns la un comunicat al NATO care il acuza de politici coercitive si de raspandirea dezinformarii, afirmand ca declaratia nu a luat in considerare fapte de baza, a discreditat in mod deliberat China si a denaturat politicile sale.

Documentul american vine pe fondul controversei legate de eforturile Chinei din ultimii ani de a extinde influenta globala a presei sale controlate de guvern, mai ales ca s-a intensificat competitia geopolitica dintre Beijing si Washington. Liderii chinezi au incercat sa combata informatiile negative despre China pe care le considera raspandite de mass-media din intreaga lume.

Citand „informatii guvernamentale recent dobandite”, Centrul de angajament global al Departamentului de Stat a precizat ca Beijingul si-a creat propriul ecosistem informational prin cooptarea elitelor politice si a jurnalistilor straini. De asemenea, a investit in retele de sateliti si servicii de televiziune digitala in regiunile in curs de dezvoltare.

Culegerea de date in strainatate „a permis Beijingului sa ajusteze cenzura la nivel global, vizand persoane si organizatii specifice”, potrivit documentului.

„Daca nu sunt controlate, eforturile Beijingului ar putea duce la …. o contractie brusca a libertatii de exprimare la nivel mondial”, se arata in document.

In ciuda resurselor fara precedent alocate campaniei, Beijingul a intampinat „esecuri majore” atunci cand a vizat tari democratice, din cauza reactiilor de respingere din partea mass-mediei locale si a societatii civile, potrivit documentului, care a fost elaborat in temeiul unui mandat al Congresului de a detalia manipularea informatiilor de stat.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: