SUA: Alerta de temperaturi extreme in Phoenix si Las Vegas

externe

Milioane de oameni din statele din sud-vestul SUA sunt, vineri, sub alerta de temperaturi extreme, dupa ce doua orase mari din SUA au inregistrat cele mai ridicate temperaturi zilnice, pe masura ce valul de caldura potential periculos continua, potrivit NBC.

Phoenix a atins joi 44 de grade Celsius, depasind recordul zilnic anterior pentru aceasta perioada a anului, de 43,8 grade, stabilit in 2016 – in timp ce Las Vegas a stabilit un nou record de 43,8 grade pentru 6 iunie, a confirmat Serviciul National de Meteorologie.

Aproximativ 86 de milioane de oameni de pe teritoriul Statelor Unite continentale se vor confrunta vineri cu temperaturi de peste 30 de grade.

Caldura din Phoenix a facut ca cel putin 11 persoane sa necesite ingrijiri medicale la un miting pentru fostul presedinte Donald Trump, joi, la Phoenix, a anuntat departamentul de pompieri al orasului. Unii asteptasera afara, in caldura inabusitoare, ca evenimentul sa inceapa.

In Valea Mortii, California, termometrele au atins 50 de grade Celsius, depasind recordul de 49,4 stabilit in 1996. Cea mai fierbinte temperatura inregistrata vreodata in Statele Unite a fost de 56,6 grade, in Valea Mortii, in 1913, desi unii cercetatori climatici au pus la indoiala aceasta statistica.

Devine mai cald in toate perioadele zilei si la inceputul anului. Pe aeroportul Sky Harbor din Phoenix, joi, cea mai scazuta temperatura inregistrata a fost de 29,4 grade, cu 9 grade peste valoarea minima normala de la inceputul lunii iunie, a spus NWS.

Mai multe trasee montane sunt inchise in mod obisnuit cand temperaturile cresc atat de mult.

Capitanul pompierilor din Phoenix, Todd Keller, a declarat joi pentru NBC News ca fiecare masina de pompieri este acum echipata cu o punga de gheata de „imersie” in care sa-i plaseze pe pacientii cu insolatie, pentru a le scadea in mod agresiv temperatura corpului. Obiectivul pe care il spune Keller este sa salveze vieti.

„Rata de supravietuire creste cand ii putem racori pe acesti pacienti inainte de a ajunge la spital”, a spus Keller.

Multe dintre cele 645 de decese din cauza caldurii extreme in zona metropolitana Phoenix de anul trecut, a spus el, sunt din populatia persoanelor fara adapost din oras. „Daca adorm sau dorm pe beton, vor avea arsuri de gradul trei”, a spus el.

Impactul fizic si financiar al caldurii este urias asupra comunitatii locale, dar si asupra animalelor de companie.
Los Angeles a emis vineri un avertisment de caldura pentru zonele desertice din Antelope Valley si East Antelope Valley.

In weekend, caldura extrema va cobori de la New Orleans pana in Florida, unde prognozele au anuntat doborarea recordurilor de-a lungul coastei de est a statului, de la Sanford la West Palm Beach.

Duminica, in sud, indicele de confort termic va creste. Oamenii sunt sfatuiti sa sune imediat la numarul de urgenta daca sunt prezinta simptome de insolatie, cum ar fi varsaturi si ameteli.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: