SUA anunta ca NU vrea sa cumpere Groenlanda. Vizita a sefului diplomatiei americane in Arctica

externe

Statele Unite vor sa isi consolideze relatia cu Groenlanda, in special din punct de vedere comercial, a declarat joi seful diplomatiei americane Antony Blinken in timpul unei vizite in aceste teritoriu danez din Arctica, adaugand ca Washingtonul nu are insa nicio intentie sa o cumpere, asa cum a sugerat fostul lider de la Casa Alba, Donald Trump, relateaza AFP, citata de Agerpres.

„Ma aflu in Groenlanda deoarece SUA acorda o mare valoare parteneriatului nostru si vrea sa il consolideze”, a declarat Blinken in ultima sa etapa a unui turneu consacrat Arcticii.

Anul trecut, SUA au deschis un consulat in micuta capitala a Groenlandei, Nuuk, si au deblocat un ajutor de 12 milioane de dolari pentru proiecte civile.

Desi a vorbit despre „finantari suplimentare”, Blinken a ramas vag in privinta noilor proiecte ale SUA, in contextul in care noul guvern local groenlandez a lansat ideea unui acord de liber schimb la inceputul acestei saptamani.

„Am discutat astazi despre asta, ne-ar placea sa ne consolidam relatia comerciala”, a spus secretarul de stat american in cadrul unei conferinte de presa cu noul premier din Groenlanda, Mute Egede.

Intrebat daca SUA au exclus complet orice plan de a cumpara Groenlanda, Blinken a raspuns sobru, dar cu un zambet: „Pot confirma ca asa este”.

Propunerea lui Donald Trump din 2019, calificata drept „absurda” de guvernul danez, a reprezentat un gafa diplomatica, dar a incarnat, chiar daca in mod caricatural, noile ambitii americane in Arctica.

Vizita rapida in Groenlanda a lui Blinken, la intoarcerea de la un Consiliu al Arcticii in Islanda si a unei prime etape in Danemarca, a fost salutata atat ca o dorinta de a repera relatia, dar si ca un semn al unui nou interes.

Tanarul premier groenlandez Mute Egede, ajuns la putere in aprilie, s-a declarat „convins ca acest deceniu va fi inceputul unei noi epoci in relatia” cu Washingtonul.

Guvernul de stanga este aliat cu un mic partid separatist, Naleraq, care s-a aratat sustinator al unei apropieri de SUA si din care face parte si ministrul groenlandez al Afacerilor Externe si Comertului, Pele Broberg.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: