externe

SUA aproba temporar tranzactiile energetice cu mari banci rusesti. Data limita este 5 decembrie

Statele Unite vor permite ca anumite tranzactii legate de energie cu Sberbank, VTB Bank, Alfa-Bank si alte cateva entitati rusesti sa continue pana la 5 decembrie, a anuntat marti Departamentul american al Trezoreriei, relateaza Ukrainska Pravda.

Biroul de control al activelor straine al Trezoreriei a precizat ca prelungeste licenta generala care autorizeaza tranzactiile cu entitati precum Banca Centrala a Rusiei, Sovcombank, Vnesheconombank si altele.

Statele Unite au interzis importurile de combustibili fosili rusi si au impus sanctiuni punitive tarii pentru invazia sa in Ucraina. Insa Washingtonul a permis continuarea tranzactiilor bancare privind petrolul si gazele rusesti trimise catre tarile europene, acordand timp acestor natiuni sa faca tranzitia catre diferite surse de combustibili fosili si catre energie alternativa.

Data prelungirii, 5 decembrie, este aceeasi zi in care UE intentioneaza sa impuna o interdictie a importurilor maritime de petrol rusesc, pe care a convenit-o luna aceasta.

„Acest lucru sugereaza ca sanctiunile americane s-ar putea inaspri in mod corespunzator in acel moment, punand capat clauzei privind plata energiei”, a declarat ClearView Energy Partners, un grup de cercetare nepartizan cu sediul la Washington, intr-o nota adresata clientilor.

UE a depins de Rusia, unul dintre cei mai mari exportatori de energie din lume, pentru aproximativ 40% din gazele naturale si 27% din petrolul importat.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Raport european: Mihai Tudose, chiulangiu si legaturi stranse cu serviciile de informatii. In raport mai apar inca doi PSD-isti chiulangii: Claudiu Manda si Dan Nica

Raportul "Parlamentarii europeni din Europa Centrala: Un bastion impotriva autoritarismului", publicat de Political Capital (Ungaria),…

27 de minute ago

Aris Eram, fiul vedetei Pro TV, Andreei Esca, a semnat cu Antena 1 si s-a alaturat echipei de la Super Neatza, cu Razvan si Dani

Fiul Andreei Esca, Aris Eram, a semnat recent un contract cu Antena 1, marele rival…

24 de minute ago

Georgia se indeparteaza de UE. Presedintele parlamentului georgian a promulgat controversatul proiect de lege privind „agentii straini”

Presedintele parlamentului georgian, Salva Papuasvili, a anuntat ca a promulgat legea privind „agentul strain”, care…

16 minute ago

Politist atacat intr-o benzinarie din Capitala, printre pompe. A fost lovit cu o sticla in cap

Luni dimineata foarte devreme, un politist a fost atacat intr-o benzinarie din Capitala in timp…

O oră ago

Acordul privind gazoductul dintre Rusia si China, blocat de santajul Beijingului, care vrea sa primeasca gaze naturale la preturi infime

Incercarile Rusiei de a incheia un important acord privind un gazoduct cu China au esuat…

54 de minute ago