SUA aproba vanzarea catre Ucraina a unui sistem de aparare aeriana NASAMS in valoare de 285 de milioane de dolari

externe

Intr-o actiune de consolidare a capacitatilor de aparare ale Ucrainei impotriva unor potentiale amenintari rusesti, Statele Unite au autorizat vanzarea catre Kiev a unui sistem de aparare aeriana NASAMS si a echipamentelor asociate, in valoare de 285 de milioane de dolari, scrie Kyiv Independent.

Agentia de Cooperare in domeniul Securitatii Apararii (DSCA) a publicat o declaratie la 24 mai in care afirma nevoia urgenta a Ucrainei de a-si consolida apararea impotriva atacurilor cu rachete si a amenintarilor aeriene provenite din Rusia. Achizitionarea si desfasurarea efectiva a acestui sistem de aparare aeriana va spori semnificativ capacitatea Ucrainei de a-si proteja cetatenii si infrastructura nationala critica.

DSCA a subliniat ca vanzarea propusa „va sprijini obiectivele de politica externa” si obiectivele de securitate nationala ale SUA prin imbunatatirea securitatii unei tari partenere. Potrivit declaratiei oficiale, vanzarea nu va necesita detasarea de personal guvernamental american suplimentar sau de contractori in Ucraina.

Contractantul principal va fi Raytheon Missiles and Defense.

Departamentul de Stat a aprobat vanzarea, iar DSCA a notificat acum in mod oficial Congresul, care trebuie sa isi dea acordul pentru ca tranzactia sa aiba loc.

Sistemele de aparare aeriana ale Ucrainei au jucat un rol esential in protejarea natiunii de atacuri si in zadarnicirea incercarilor Moscovei de a obtine controlul cerului.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: