SUA au efectuat cu succes un test cu racheta hipersonica: „Facem tot ce putem pentru a pregati aceasta arma revolutionara pentru campul de lupta cat mai curand posibil”

externe

Fortele aeriene ale SUA au declarat luni ca au efectuat cu succes un test cu racheta hipersonica, care a atins de cinci ori viteza sunetului, relateaza Reuters si EFE, citate de Agerpres.

Testul a fost efectuat de fapt sambata la baza Edwards, in statul California, a detaliat armata aerului americana intr-un comunicat.

Mai precis, un bombardier supersonic ‘B-52 Stratofortress’, fabricat de Boeing, a reusit sa lanseze cu succes o racheta hipersonica ‘AGM-183 ARRW’ , conceputa sa atinga o viteza mai mare de 24.695 km pe ora.

Dupa separarea de avion, propulsorul ARRW s-a aprins si a ars o durata stabilita dinainte, conferind rachetei o viteza de cinci ori mai mari decat viteza sunetului, mentioneaza documentul.

Este prima data cand SUA testeaza cu succes o racheta hipersonica, a declarat intr-un comunicat locotenent-colonelul Michael Jungquist, care conduce unul dintre programele de dezvoltare a unor astfel de arme, potrivit EFE.

„Echipa noastra foarte calificata a facut istorie cu aceasta prima arma hipersonica lansata din aer. Facem tot ce putem pentru a pregati aceasta arma revolutionara pentru campul de lupta cat mai curand posibil”, a spus Jungquist.

La ora actuala, SUA sunt angajate intr-o cursa cu Rusia si China in ceea ce priveste dezvoltarea armelor hipersonice, ale caror viteza si manevrabilitate le fac dificil de urmarit si de interceptat.

Rusia a lansat rachete hipersonice impotriva unor tinte in Ucraina in cursul invaziei sale declansate la 24 februarie.

Australia, SUA si Marea Britanie – tari care formeaza alianta de securitate AUKUS – au anuntat in aprilie ca vor coopera pentru dezvoltarea armelor hipersonice, lucru care a fost receptat cu ingrijorare de China.

Washingtonul anuntase inca in octombrie 2021 ca incearca dezvoltarea tehnologiei hipersonice pentru a contracara progresul Chinei in acest domeniu, pe fondul unor informatii ca Beijingul a testat deja astfel de rachete.

Potrivit publicatiei Financial Times, China a testat o racheta hipersonica cu capacitate nucleara in august anul trecut.

Ulterior, Beijingul a negat ca ar fi testat o astfel de racheta cu capacitate nucleara, asigurand ca au fost „teste de rutina” pentru a verifica tehnologiile de reutilizare aerospatiala.

Mai mult despre:

Comentarii: