SUA au facut concesii pentru ca Turcia sa nu mai puna piedici aderarii Suediei la NATO. Washingtonul este dispus sa faciliteze furnizarea catre Turcia a unor avioane F-16 de ultima generatie

externe

f-16, avion de vanatoare

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a spus marti omologului sau american Joe Biden ca doreste sa deschida „o noua era” de colaborare cu Statele Unite, dupa ce a ridicat veto-ul Turciei asupra aderarii Suediei la NATO, consemneaza agentia EFE citata de Agerpres.

Declaratia lui Erdogan a fost facuta in fata presei la inceputul unei intrevederi cu Biden in marja summitului NATO de la Vilnius. De asemenea, Erdogan i-a multumit lui Biden pentru felicitarile transmise in urma castigarii alegerilor prezidentiale din luna mai.

„Domnule presedinte, dragul meu prieten, in primul rand as dori sa va multumesc pentru ca m-ati felicitat dupa alegerile pentru postul meu actual. Va multumesc pentru mesajele de felicitare pe care mi le-ati trimis”, a inceput Erdogan.

El a continuat afirmand ca „acum este momentul” ca sefii de stat ai Turciei si SUA sa se intalneasca mai des si a apreciat ca aceasta intrevedere a lor „este un prim pas inainte”.

„Relatiile noastre anterioare au fost mai putin calduroase, dar acum incepem o noua era”, a adaugat Erdogan. Aceasta noua era de colaborare intre Turcia si SUA va dura cel putin cinci ani, adica pana la finalul noului sau mandat prezidential recent obtinut, a estimat el mai departe, exprimandu-si de asemenea dorinta ca alianta dintre tarile lor sa continue odata cu realegerea lui Biden la scrutinul prezidential din 2024.

Acest ultim comentariu l-a surprins vizibil pe presedintele american, care a raspuns zambind „Multumesc! Doresc sa ma reintalnesc cu dumneavoastra in urmatorii cinci ani”.

Decizia ridicarii veto-ului a fost anuntata luni dupa o intrevedere a lui Erdogan cu premierul suedez Ulf Kristersson, mediata de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Dar, asa cum a admis marti consilierul pentru securitate nationala al lui Biden, Jake Sullivan, SUA au facut unele concesii in cadrul acestei medieri. Astfel, Washingtonul a transmis Ankarei ca este dispus sa faciliteze furnizarea catre Turcia a unor avioane F-16, din varianta de ultima generatie, livrare blocata pana in prezent de Congresul SUA.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: