SUA au luat in vizor arsenalul nuclear al Chinei. Secretarul de stat: „Profunda preocupare in privinta cresterii rapide a arsenalului Chinei”

externe

Secretarul de stat american Antony Blinken s-a declarat profund preocupat de arsenalul nuclear chinez in crestere in cadrul unei intalniri virtuale cu ministri de externe din tari asiatice si partenere, se mentioneaza intr-un comunicat dat publicitatii vineri, relateaza Reuters, citata de Agerpres.

In cadrul unei luari de cuvant in timpul unei intalniri virtuale a Forumului regional al Asociatiei Natiunilor din Sud-Estul Asiei (ARF), care reuneste peste doua duzini de tari, Blinken a facut, de asemenea, apel la China sa inceteze comportamentul „provocator” in Marea Chinei de Sud si „a ridicat preocupari serioase privind abuzurile impotriva drepturilor omului in desfasurare in Tibet, Hong Kong si Xinjiang”, se mai mentioneaza in comunicatul Departamentului de Stat al SUA.

„Secretarul de stat a notat, de asemenea, o profunda preocupare in privinta cresterii rapide a arsenalului Republicii Populare Chineze care evidentiaza cum Beijingul a deviat puternic de la strategia sa nucleara veche de decenii bazata pe descurajare minima”, a adaugat el.

In cuvantul sau, Blinken a indemnat statele membre ARF sa faca presiuni asupra guvernului militar din Myanmar sa puna capat violentei si sa sustina poporul acestei tari pe durata eforturilor sale de revenire la o guvernare democratica, se mai mentioneaza in comunicat.

Atat Pentagonul, cat si Departamentul de Stat au exprimat preocupari, recent, privind dezvoltarea de catre China a fortelor sale nucleare, dupa informatii ale unor think-tank-uri bazate pe imagini din satelit potrivit carora China pare sa construiasca sute de noi silozuri pentru rachete nucleare, noteaza Reuters.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: