externe

SUA au sfatuit Ucraina sa isi amane contraofensiva. NATO: „Trebuie sa dam acum mai multe arme Ucrainei”

Oficiali americani de rang inalt au sfatuit Ucraina sa nu lanseze o ofensiva majora impotriva fortelor rusesti pana cand nu va fi gata ultima livrare de armament american si nu va fi asigurata pregatirea, a declarat vineri un oficial de rang inalt al administratiei Biden, citat de Reuters.

Oficialul, care a vorbit cu un grup restrans de reporteri sub rezerva anonimatului, a declarat ca Statele Unite isi mentin decizia de a nu furniza tancuri Abrams Ucrainei in acest moment, pe fondul unei controverse cu Germania privind tancurile.

Discutiile SUA cu Ucraina despre o eventuala contraofensiva au avut loc in contextul in care americanii s-au asigurat ca ucrainenii dedica mai intai suficient timp pentru a se antrena cu cele mai recente arme furnizate de Statele Unite, a spus oficialul.

Statele Unite au anuntat joi ca vor trimite sute de vehicule blindate Ucrainei pentru a fi folosite in lupta.

Vremea rea din timpul iernii a impiedicat luptele de pe linia frontului, desi un val de frig care ingheata si intareste solul ar putea deschide calea pentru ca oricare dintre parti sa lanseze o ofensiva cu echipamente grele, a declarat Serhi Haidai, guvernatorul regiunii ucrainene Luhansk.

Oficialul a spus ca Statele Unite nu intentioneaza in acest moment sa trimita tancuri Abrams in Ucraina, deoarece acestea sunt costisitoare si dificil de intretinut.

Ministrul german al Apararii, Boris Pistorius, a negat vineri ca Berlinul blocheaza unilateral trimiterea de tancuri de lupta Leopard catre Ucraina, dar a declarat ca guvernul este pregatit sa actioneze rapid pentru a le trimite daca exista un consens intre aliati.

Dupa reuniunea de vineri la Ramstein, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat pe Twitter si intr-un comunicat al Aliantei ca „Rusia se pregateste pentru noi ofensive, astfel ca este urgenta intensificarea sprijinului militar pentru a permite Ucrainei sa invinga si sa-si recapete teritoriul ocupat”.

„Ca majoritatea razboaielor, este probabil ca acesta sa se termine la masa negocierilor, dar ce se intampla la negocieri este direct legat de ceea ce se intampla pe campul de lupta, prin urmare trebuie sa dam acum mai multe arme Ucrainei”, considera Stoltenberg.

Desi la Ramstein nu s-a ajuns la un acord asupra tancurilor Leopard, a fost convenit „un nou pachet semnificativ de capacitati de lupta” pentru Ucraina, a mentionat secretarul general al NATO, care i-a multumit secretarului american al apararii, Lloyd Austin, pentru „leadershipul SUA in oferirea unui ajutor militar foarte semnificativ Ucrainei”. Stoltenberg a apreciat de asemenea anunturile recente de noi livrari de arme catre Ucraina ale unor tari precum Marea Britanie, Polonia, Germania, Franta, Canada, Danemarca, Olanda sau Suedia.

Pe de alta parte, Stoltenberg a insistat ca Ucraina are nevoie de asemenea de mari cantitati de munitii, de combustibil, de provizii si materiale medicale. El a indemnat astfel tarile NATO sa-si intensifice productia de munitii, nu doar pentru a le trimite Ucrainei, ci si pentru a-si completa propriile stocuri diminuate in urma ajutorului oferit armatei ucrainene.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Loviturile asupra aerodromului Belbek din Crimeea au distrus 3 avioane rusesti, arata imaginile din satelit. Au fost folosite rachete ATACMS

Imaginile din satelit din 16 mai ale urmarilor presupuselor lovituri cu rachete ucrainene asupra aerodromului…

27 de minute ago

Lovitura pentru Antena 1, Ovidiu Oanta s-a razgandit si ramane la Pro TV: „Chibzuinta e cea care primeaza”

Ovidiu Oanta sugereaza intr-o postare pe Facebook, vineri, ca s-a razgandit si ramane la Pro…

15 minute ago

Un general NATO de rang inalt anunta ca trupele rusesti nu au numarul si nici abilitatile necesare pentru a ocupa Harkovul

Este putin probabil ca fortele rusesti sa realizeze un "avans strategic" in regiunea ucraineana Harkov,…

9 minute ago

Noul guvern olandez refuza sa mai accepte normele UE in materie de azil si va limita drastic numarul de studenti straini primiti la facultatile olandeze

Noul guvern olandez condus de partidul nationalist PVV al lui Geert Wilders urmareste reducerea masiva…

10 minute ago

Statele membre NATO iau in considerare trimiterea de instructori militari in Ucraina

Unele state membre NATO discuta posibilitatea de a trimite instructori sau contractori militari in Ucraina…

3 ore ago

Un individ inarmat, suspectat ca planuia sa dea foc unei sinagogi din Rouen, impuscat mortal de politistii francezi

Politia franceza a impuscat si ucis un suspect inarmat care parea ca planuia sa dea…

O oră ago