SUA avertizeaza China ca sunt obligate „sa apere” Filipinele. Chinezii au intervenit in forta impotriva a doua ambarcatiuni cu militari filipinezi in apele disputate din Marea Chinei de Sud

externe

Fortele Chinei au capturat doua barci de cauciuc filipineze care livrau alimente si alte provizii unui avanpost militar intr-un banc de nisip disputat din Marea Chinei de Sud, intr-o confruntare tensionata in care unii membri ai marinei filipineze au fost raniti, au declarat marti oficiali filipinezi din domeniul securitatii.

Statele Unite au reinnoit marti avertismentul ca sunt obligate sa apere Filipine, la o zi dupa ostilitatile care au durat cateva ore in Second Thomas Shoal. Tarmul a fost ocupat de un mic contingent al marinei filipineze, instalat la bordul unei nave de razboi de mult timp esuate. Miscarea fost monitorizata indeaproape de paza de coasta si de marina chineza in cadrul unei dispute teritoriale care dureaza de ani de zile.

Exista teama ca disputele teritoriale din Marea Chinei de Sud, considerate de mult timp un punct fierbinte in Asia, ar putea escalada si ar putea implica Statele Unite si China intr-un conflict mai amplu. China si Filipine s-au acuzat reciproc pentru ostilitatile de luni, cele mai grave din ultimele luni, dar au oferit putine detalii.

Un grup operativ al guvernului filipinez care supravegheaza disputele teritoriale a condamnat  „manevrele periculoase, inclusiv tamponarea si remorcarea”, care au intrerupt un efort de a transporta alimente, apa si alte provizii filipinezilor care se afla in avanpostul teritorial de pe nava esuata, BRP Sierra Madre, pe un banc de nisip.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: