SUA avertizeaza Insulele Solomon ca vor riposta, dupa ce au semnat un acord controversat cu China

externe

Statele Unite au avertizat Insulele Solomon ca vor riposta ”in consecinta” in eventualitatea in care China ar instala o ”prezenta militara permanenta” in Arhipelagul Pacific, dupa semnarea unui acord de securitate controversat, a anuntat vineri, Casa Alba.

O delegatie americana la nivel inalt care a vizitat Insulele Solomon a explicat liderilor Insulelor ca, daca Beijingul s-ar indrepta catre ”stabilirea unei prezente militare permanente de facto”, acest lucru ar provoca ”ingrijorari serioase” in SUA, care ”va raspunde in consecinta”, a precizat administratia americana intr-un comunicat de presa.

Acest lucru se aplica si in cazul infiintarii oricarei ”instalatii militare” sau ”capacitati de proiectare a fortei” care ar permite o desfasurare chineza in regiune, se mai arata in comunicat, potrivit News.ro.

Emisari de la Casa Alba si ai Departamentului de Stat al SUA au calatorit vineri in Insulele Solomon, unde s-au intalnit cu premierul Manasseh Sogavare.

Beijingul a anuntat, marti, ca a semnat un acord de securitate controversat cu Insulele Solomon.

Washingtonul a vrut sa convinga Insulele Solomon sa nu semneze un acord cu Beijingul. Astfel, semnarea acordului de securitate a luat prin surprindere Statele Unite.

”Ca raspuns la ingrijorarile exprimate, premierul Sogavare si-a reiterat asigurarile, garantand in mod specific ca nu va exista nicio baza militara, nicio prezenta pe termen lung si nicio capacitate de proiectare a fortei”, se mai precizeaza in comunicat.

”Statele Unite au subliniat ca vor urmari indeaproape evolutiile impreuna cu partenerii sai regionali”, mai specifica comunicatul.

Delegatia americana a insistat si asupra ”implicatiilor potentiale pentru securitatea regionala”, contestand, in cadrul ”discutiilor substantiale”, ”obiectivul, domeniul de aplicare si transparenta acordului”.

De asemenea, SUA s-au asigurat ca ”respecta dreptul” Insulelor Solomon de a lua ”deciziile lor suverane”.

SUA au promis accelerarea deschiderii unei ambasade americane, intarirea cooperarii privind minele neexplodate, trimiterea unei nave-spital pentru asistenta de sanatate publica sau livrarea de vaccinuri suplimentare.

Cele doua tari s-au angajat, de asemenea, sa lanseze un ”dialog strategic la nivel inalt” care se va concentra in special pe tema securitatii.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: