SUA avertizeaza Kazahstanul: „Odata ce rusii sunt pe teritoriul vostru, este foarte greu sa-i faci sa plece”

externe

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, si-a exprimat vineri indoiala cu privire la necesitatea, pentru Kazahstan, de a cere desfasurarea de trupe ruse in fata revoltelor care afecteaza tara si a avertizat ca va fi ”foarte dificil” sa se obtina retragerea acestora, relateaza AFP, citata de Agerpres.

”O lectie din istoria recenta este ca odata ce rusii sunt pe teritoriul vostru, uneori este foarte greu sa-i faci sa plece”, a avertizat secretarul de stat american la o conferinta de presa, la Washington.

”Cred ca autoritatile si guvernul din Kazahstan sunt cu siguranta in masura sa gestioneze in mod corespunzator aceste manifestatii, sa mentina ordinea respectand in acelasi timp drepturile manifestantilor. Asa ca nu inteleg clar de ce simt nevoia unui ajutor din exterior”, a remarcat Antony Blinken.

Joi, diplomatia americana a avertizat deja trupele ruse impotriva oricarei incalcari a drepturilor omului sau a oricarei incercari de a ”prelua controlul” asupra institutiilor tarii.

Kazahstanul se confrunta din primele zile ale noului an cu revolte care au pornit de la manifestatii de protest in urma scumpirii gazelor lichefiate si care au capatat revendicari politice, cu manifestari anarhice, cladiri oficiale incendiate si ciocniri violente intre fortele de securitate si participantii la aceste manifestari, despre care autoritatile kazahe afirma ca unii sunt inarmati.

Rusia a trimis in Kazahstan peste 70 de avioane militare cu trupe si echipamente, in urma cererii de ajutor adresate de presedintele kazah Organizatiei Tratatului de Securitate Colectiva (OTSC).

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: