SUA avizeaza vanzarea de echipamente militare catre Elvetia, Lituania si Belgia

externe

Departamentul de Stat al SUA a autorizat vanzarea de rachete Patriot si echipamentele aferente catre Elvetia, Lituania si Belgia, in valoare de 700 de milioane de dolari. Elvetia doreste pentru sa-si modernizeze fortele aeriene pana in 2030, informeaza Defense News.

Elvetia poate achizitiona pana la 72 de rachete Patriot Advanced Capability-3 fabricate de Raytheon Technologies si tehnologia de lansare aferenta, precum si suport logistic si tehnic, potrivit Agentiei de Cooperare pentru Securitate in domeniul Apararii a SUA.

Rachetele vor imbunatati sistemul de aparare aeriana Patriot al Elvetiei.

In ultimii ani, Elvetia a inceput sa-si modernizeze capacitatile de aparare aeriana. Din 2018, guvernul si-a stabilit obiectivul de a achizitiona avioane si rachete la sol de peste 8 miliarde de dolari. Rachetele Patriot au fost printre armele de pe lista scurta.

Intre timp, Departamentul de Stat a aprobat saptamana trecuta vanzari de echipamente militare catre Lituania in valoare de 495 de milioane de dolari si catre Belgia in valoare de 380 de milioane de dolari.

Lituania va achizitiona opt lansatoare de rachete de artilerie de inalta mobilitate fabricate de Lockheed Martin, 36 sisteme de lansare de rachete cu ghidaj multiplu si suportul logistic aferent. Potrivit unei declaratii a Agentiei de Cooperare pentru Securitate in domeniul Apararii a SUA, armele vor sprijini modernizarea armatei Lituaniei si vor descuraja amenintarile regionale.

HIMARS si alte sisteme precum GMLRS au devenit populare de la invadarea Ucrainei de catre Rusia in februarie. In octombrie, Pentagonul a anuntat ca va livra in curand inca patru HIMARS Ucrainei, ridicand la 20 numarul total de sisteme trimise de la inceputul razboiului. Alte unitati HIMARS au fost, de asemenea, trimise de-a lungul frontierei de est a NATO. Armata SUA a anuntat in septembrie ca doua HIMARS au fost trimise in Letonia.

Belgiei a primit unda verde sa achizitioneze 120 de rachete aer-aer cu raza medie AIM-120C-8, 10 sectiuni de ghidare AMRAAM C-8 si suport logistic. Belgia va folosi rachetele pentru a-si mentine flotele F-16 si F-35 in starea pregatita pentru lupta.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: