SUA. Comisia de ancheta privind asaltul asupra Capitoliului promite elemente „surprinzatoare”

externe

Comisia parlamentara care ancheteaza rolul lui Donald Trump in asaltul asupra Capitoliului tine joi o noua audiere publica, ultima inainte de alegerile de la jumatatea mandatului, care ar trebui sa dezvaluie elemente „surprinzatoare”, potrivit unuia dintre membrii sai, noteaza agentia AFP citata de Agerpres.

Comisia va prezenta inregistrari video, printre care imagini realizate de o echipa daneza pentru un documentar despre Roger Stone, consilier de multa vreme al fostului presedinte republican.

Comisia incearca sa faca lumina asupra comportamentului lui Donald Trump inainte, in timpul si dupa atacul asupra Capitoliului care a socat intreaga lume.

Pe 6 ianuarie 2021, partizani ai republicanului au luat cu asalt sediul Congresului pentru a incerca sa impiedice alesii sa certifice victoria rivalului sau democrat, Joe Biden, la prezidentialele din 2020. Donald Trump continua si in prezent sa sustina ca acest scrutin i-a fost „furat”.

De la infiintarea sa, comisia a audiat peste o mie de martori, printre care doi dintre copiii lui Donald Trump, si a analizat zeci de mii de documente.

Audierea de joi, care ar putea fi ultima inainte de raportul final al anchetei, va aborda „noi elemente pe care le-am descoperit prin munca noastra din aceasta vara. Care au fost intentiile presedintelui, ce stia el, ce a facut, ce au facut altii”. Si aceste elemente noi sunt „destul de surprinzatoare”, a spus la CNN Zoe Lofgren, membra a comisiei.

Comisia examineaza, printre altele, legaturile dintre fostul consilier al lui Trump, Roger Stone, si grupuri de extrema-dreapta precum Proud Boys si Oath Keepers, membri ai acestora fiind urmariti penal pentru participarea lor la asaltul asupra Capitoliului.

In imaginile filmate de echipa daneza chiar inainte de alegerile prezidentiale din 2020, Roger Stone poate fi auzit spunand ca nu-i pasa de vot.

„La naiba cu votul, sa trecem direct la violenta”, spune el. „Daca vezi un antifa, (trebuie) sa tragi pentru a ucide”, adauga el.
Stone, care nu a fost pus sub acuzare in legatura cu evenimentele petrecute la 6 ianuarie, a contestat autenticitatea inregistrarilor video, sustinand ca acestea au fost manipulate.

Consilierul conservator, cunoscut pentru stilul sau controversat si pentru tatuajul cu Richard Nixon de pe spate, se descrie pe sine drept „un obisnuit cu trucurile murdare”. El a fost condamnat la 40 de luni de inchisoare in cadrul anchetei privind ingerinta Rusiei in timpul campaniei prezidentiale din 2016, inainte de a-si vedea pedeapsa comutata de Donald Trump.

Comisia intentioneaza, de asemenea, sa dezvaluie elemente din „sute de mii de pagini” furnizate de Secret Service, potrivit sursei parlamentare. Alesii vor sa inteleaga de ce au fost sterse anumite SMS-uri ale agentilor trimise in ziua asaltului.

Raportul de ancheta urmeaza sa fie publicat pana la sfarsitul anului, dar probabil nu inainte de alegerile parlamentare din 8 noiembrie, care vor determina ce partid va controla Congresul pentru restul mandatului presedintelui Biden. Un text preliminar ar putea fi insa publicat inainte de scrutin.

Membri ai comisiei au sugerat in mod deschis ca procurorul general al Statelor Unite, Merrick Garland, ar trebui sa il puna sub acuzare pe Donald Trump in legatura cu atacul asupra Capitoliului. Comisia nu a spus daca va recomanda oficial vreo punere sub acuzare.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: