SUA dau asigurari ca vor fi alaturi de Romania in fata actiunilor Rusiei: „Marea Neagra este cu siguranta o zona de tensiuni”

news

Statele Unite isi vor continua politica de a fi alaturi de aliatii si partenerii lor de la Marea Neagra pentru a intari disuasiunea si pentru a garanta ca actiuni precum cele desfasurate in ultimii ani de Rusia in regiune nu vor merge mai departe, a declarat sambata, intr-un interviu pentru Agerpres, charge d’affaires ad-interim al Ambasadei SUA in Romania, David Muniz, care a mai spus ca autoritatile americane colaboreaza activ cu autoritatile de la Bucuresti pentru ca Romania sa avanseze spre Programul Visa Waiver.

Declaratiile au fost facute la bordul USS Mount Whitney, nava comandant a Flotei a VI-a a SUA, care a ajuns vineri pentru o escala in Portul Constanta, alaturi de distrugatorul USS Porter, ambele aflandu-se in Marea Neagra, conform Marinei americane, pentru operatiuni maritime de rutina alaturi de parteneri si aliati din NATO.

„Semnificatia vizitei navei (la Constanta – n.r.) este importanta. Ilustreaza relatia de securitate excelenta si foarte puternica dintre tarile noastre”, a spus David Muniz.

Constanta este al treilea port, dupa Istanbul, in Turcia, si Batumi, in Georgia, in care a oprit USS Mount Whitney de la plecarea din Gaeta (Italia), la 29 octombrie. Nava va parasi duminica portul Constanta.

Sapte nave militare ale fortelor navale din Romania, SUA (inclusiv USS Mount Whitney si USS Porter), Turcia si Ucraina au participat, vineri, la un exercitiu care s-a desfasurat in apele internationale ale Marii Negre, in largul tarmului romanesc, conform Ministerul Apararii Nationale.

Rugat sa comenteze reactia Rusiei conform careia SUA desfasoara activitati agresive si creeaza o forta militara multinationala in Marea Neagra, diplomatul american a afirmat ca astfel de operatiuni ca cele ale USS Mount Whitney sunt pregatite cu mult timp in avans.

„Rusii pretind in mod regulat ca tot ce facem este provocator, insa, de fapt, transparenta noastra in pregatirea exercitiilor in cadrul NATO este unul dintre lucrurile care evidentiaza NATO ca alianta de natiuni democrate care colaboreaza transparent pentru securitate si aparare reciproca, nu in scopuri agresive”, a declarat el.

„Marea Neagra nu este o zona de conflict activ, militar, insa este cu siguranta o zona de tensiuni. Am vazut actiunile Rusiei, cum ar fi anexarea ilegala a unor parti din Ucraina, actiunile din estul Ucrainei, chestiunile teritoriale din Georgia. SUA isi vor continua politica de a fi alaturi de aliatii si prietenii nostri, de a creste interoperabilitatea, de a intari disuasiunea, de a colabora cu fortele maritime ale statelor aliate si partenere din Marea Neagra, pentru a ne asigura ca lucrurile (actiunile Rusiei – n.r.) nu vor merge mai departe”, a mai afirmat David Muniz.

Prezent alaturi de diplomatul american, vice-amiralul Eugene H. Black III, comandantul Flotei a VI-a a SUA, a declarat la randul sau ca aceasta operatiune a USS Mount Whitney, care a intrat in Marea Neagra la 4 noiembrie, a fost pregatita cu mult timp in urma.

„Asa functioneaza aliantele si parteneriatele, operatiunile normale cu aliati si prieteni. Este optiunea Rusiei cum alege sa caracterizeze asta. Sunt bucuros de relatia stransa cu partenerii NATO. Sunt bucuros sa ma aflu in vizita in Romania”, a spus oficialul militar american.

In discursul sau de la receptia organizata pe nava cu ocazia prezentei USS Mount Whitney in Portul Constanta, vice-amiralul Eugene H. Black III a declarat ca SUA „apreciaza rolul-cheie al Romaniei in gazduirea si implicarea in exercitiile din Marea Neagra, care promoveaza cooperarea maritima si interoperabilitatea”.

„In vizita sa de luna trecuta (octombrie – n.r.) din Romania, secretarul (american) al Apararii, Lloyd Austin, a declarat ca ‘securitatea si stabilitatea din Marea Neagra sunt in interesul national al SUA si sunt esentiale in ceea ce priveste securitatea Flancului Estic al NATO’. Pentru a promova securitatea si stabilitatea, ne-am angajat sa lucram impreuna pentru a consolida cooperarea in Marea Neagra”, a mai spus comandantul Flotei a VI-a a SUA.

Intrebat despre apelurile facute recent de Romania si Ucraina pentru o intarire a prezentei militare americane in regiunea Marii Negre, charge d’affaires al Ambasadei SUA in Romania a precizat ca nu exista noi planuri in acest moment, dar ca SUA sunt alaturi de Romania, apreciind „toate eforturile pentru a gazdui atat de multe forte americane”.

De asemenea, intrebat ce mesaj are pentru romani, care vad ca exista un parteneriat strategic intre Bucuresti si Washington si ca Romania isi respecta angajamentele privind cheltuielile militare, dar nu pot calatori totusi fara viza in SUA, David Muniz a spus ca „lucram activ cu guvernul roman pentru ca Romania sa avanseze spre Programul Visa Waiver, despre care stim ca este o prioritate pentru toata lumea aici – nu doar pentru guvern, ci si pentru populatie”.

„Sunt deja de un an in Romania si as spune ca nu este extrem de greu pentru un roman sa obtina o viza daca isi doreste asta. Un numar foarte mare de romani obtin vize. Sezonul calatoriilor nu a fost grozav in ultimii doi ani, din cauza COVID, insa, in general, nu este greu sa calatoresti (in SUA – n.r.). Dar suntem nerabdatori ca acest lucru sa devina si mai usor in viitor”, a spus diplomatul american.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: