SUA, demonstratie de forta deasupra Marii Siberiane de Est. Trei bombardiere au ajuns din Texas in extremul orient rus

externe

Fortele aeriene ale SUA au efectuat un zbor de antrenament, cu trei bombardiere strategice B-1 Lancer, peste Marea Siberiana de Est, la nord de extremul orient rus, ca parte a unei serii de manevre militare despre care armata americana a declarat vineri ca sunt menite sa demonstreze capacitatea Statelor Unite de a-si sustine aliati.

Rusia a reactionat rapid la demonstratia de forta a US Air Force, iar un oficial militar rus de rang in alt a catalogat zborul celor trei bombardiere americane peste Marea Siberiana de Est drept „ostil si provocator”, scrie Defense Romania.

Comandamentul European al Statelor Unite (EUCOM) a declarat ca, in urma zborului din Texas catre Marea Siberiana de Est, bombardierele B-1 Lancer au aterizat la o baza aeriana americana din Alaska.

EUCOM, cu sediul la Stuttgart, a declarat intr-un comunicat de presa ca US Air Force a demonstrat prin acest exercitiu ca bombardierele strategice americane sunt capabile sa efectueze orice misiune, oriunde in intreaga lume, in orice moment.

In comunicatul EUCOM se mai precizeaza ca misiunile strategice efectuate de bombardierele americane ilustreaza in mod clar capacitatea Fortelor Aeriene SUA de a executa continuu misiuni si de a veni in sprijinul aliatilor si partenerilor Statelor Unite.

SUA desfasoara in mod regulat manevre aeriene, navale si terestre in si in jurul Europei, dar un ofiter militar rus de rang inalt a declarat vineri ca numarul zborurilor efectuat de SUA si NATO in apropierea frontierelor Rusiei a crescut semnificativ in acest an.

Serghei Surovikin, comandant-sef al Fortelor Aerospatiale Rusesti, a declarat vineri reporterilor, citat de site-ul rus de propaganda Sputnik, ca doar in luna august avioanele de lupta rusesti au fost ridicate de la sol de 27 de ori pentru a intercepta, in spatiul aerian al Marii Baltice, Marii Barent si Marii Negre, avioane militare ale SUA si a altor state membre NATO.

Cu toate acestea, Serghei Surovikin a uitat sa mentioneze  ca niciun avion militar american sau al altui stat membru NATO, nu a incalcat spatiul aerian al Rusiei si nici nu au recurs la manevre agresive, asa cum fac pilotii rusi.

Surovikin a tinut sa precizeze ca bombardierele strategice americane B-52 au efectuat exercitii la sfarsitul lunii august si la inceputul lunii septembrie, aproape de granitele rusesti, langa Crimeea si exclava rusa Kaliningrad.

Mai mult despre:

Comentarii: